Denim endüstrisinde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi - UZUN, MUHAMMET (My University, 2023)
Geleneksel denim üretiminde, sürdürülebilirlik kavramı kapsamında birçok çalışma yapılmış ve üretim prosesleri ve ham malzemelerde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda farklı programların desteğinde sektörde hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Çeşitli sertifikalandırma ve denetleme süreçleri ile sürdürülebilirliğin şeffaflığı sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu derleme çalışmasında, sektörde kullanılan alternatif sürdürülebilir elyaf türleri, boyama ve terbiyedeki son gelişmeler ve geri dönüşüm konuları incelenmiştir. Döngüsel ekonomi temellerinde, gelişen teknolojiyle birlikte denim sektöründeki karbon ayak izinden ve metaverse evreniyle olan ilişkisinden de bahsedilmiştir.

Numerous research has been conducted on traditional denim production within the context of sustainability, and major advancements in manufacturing techniques and raw materials have been made. With the assistance of many programs, the sector is changing and developing quickly in accordance with the objectives of sustainable development. Through various certification and inspection procedures, it is hoped to ensure the transparency of sustainability. This analysis looked at recycling difficulties, new advancements in dyeing and finishing, and alternative sustainable fiber types utilized in the industry. The circular economy's underlying principles also discuss the denim industry's carbon footprint and its connection to the metaverse universe together with emerging technology.
Current status analysis on sustainable studies in the denim industry
Keywords: Denim; Sürdürülebilirlik; Fonksiyonel Denim; Döngüsel Ekonomi; Trend Uygulamalar; Sustainability; Functional Denim; Circular Economy; Trend Applications