Tarım sigortasında riske maruz değer’in kullanımı ve türkiye üzerine bir uygulama - Aktaş, Ayşegül (My University, 2019)
sektörü, çok sayıda riskten etkilenmektedir; ancak sektör için en büyük riski iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen sel, aşırı yağış, hortum gibi doğal afetler oluşturmaktadır. Tarım sektörünün katastrofik olaylardan kaynaklanacak riskleri minimuma indirmesi için tarım sigortası sektörü kurulmuştur. Türkiye’de tarım sigortacılığı, devlet desteği ile faaliyetlerine devam etmektedir. Mahsulleri, hayvanları, seraları sigortalamayı hedefleyen tarım sigortası sektörü, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği ve ülkelerin gıda ihtiyaçlarının sağlanması için önemli bir adım oluşturmaktadır. Bu sektörde karşılaşılabilecek riskleri öngörebilmek ve engelleyebilmek için risk yönetimi önemli bir konumdadır. Risk yönetiminin en önemli iki adımından biri olan riskin belirlenmesi, faktör analizleri ile sağlanmaktadır. İkinci önemli adım olan riskin ölçülmesi ise riske maruz değer gibi risk ölçüm yöntemleri ile karşılanmaktadır. Riske maruz değer, karşılaşılabilecek riski tek bir sayıya indirgeyerek yönetiminin kolaylaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Türk tarım sektöründe karşılaşılabilecek risk, Hazine Müsteşarlığı’ndan alınan hasar verileri baz alınarak, riske maruz değer hesaplama yöntemlerinden biri olan Monte Carlo Simülasyonu yöntemi ile hesaplanmıştır. Türkiye için yapılan bu uygulamanın sonucunda VaR değeri 344.812.888,55 TL’dir. Ancak toplam hasar bedeli VaR değerinden daha büyüktür. Dolayısıyla 86.639.871,19 TL’lik farkın TARSİM için bir risk teşkil edeceği düşünülmektedir.

Agricultural sector is affected by many risks, however biggest risk for the sector is natural disasters based on climatic changes such as flood, excessive rainfall, whirlwind. To minimize the risk arising from catastrophic events agricultural insurance sector was established. Agricultural insurance in Turkey carries on its activities with the support of the state. Agricultural insurance sector, aiming to insure products, animals, greenhouses, is an important step for providing the food need of countries and agricultural activities sustainability. Risk management is in an important position to foresee and prevent risks that can arise in this sector. Determination of risk, which is one of two important steps of risk management, is provided by factor analyses. Measurement of risk, second important step is met by risk measurement methods like value at risk (VaR). VaR aims to simplify its management of possible risk by reducing it to a single number. In this study, risk that can be encountered in Turkish agricultural sector, based on the loss data obtained from Undersecretariat of Treasury, is calculated with Monte Carlo Simulation method which is one of value at risk measurement methods. As a result of this application, done for Turkey, VaR value is 344.812.888,55 TL. However, total loss is greater than the VaR value. Hence, it is supposed that the difference of 86.639.871,19 TL can be a risk for TARSİM.
Keywords: Insurance, Agricultural; Risk; Riske Maruz Değer Agricultural Insurance; Sigorta, Tarım; Tarım Sigortası; Turkey; Türkiye; Value at Risk