Said Nursi’nin risalelerinde mehdilik anlayışı - Kesik, Derya Yörük (My University, 2007)
SAİD NURSİ’NİN RİSALELERİNDE MEHDİLİK TELÂKKİSİ ÖZET Gelecekte ortaya çıkacak olan ‘kurtarıcı’ fikri, insanın yapısı gereği bütün toplumlarda ve inançlarda yer alan bir düşüncedir. Bu kurtarıcı, Yahudi ve Hıristiyan kültürlerinde ‘mesih’ şeklinde ifade edilirken İslam toplumunda ‘mehdi’ kavramıyla açıklanmıştır. Bununla birlikte, Müslümanlar arasında bu kavrama Şii topluluklarla Sünni topluluklar farklı anlamlar yüklemişlerdir. Ehli sünnet çizgisini takip eden son dönem İslam düşünürlerinden Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatı adını verdiği eserlerinde mehdilik konusuna yer vermiştir. Bu çalışmanın da asıl mevzuu olan Risalelerde mehdilik düşüncesi ele alınırken öncelikle İslam Dünyasındaki mehdilik fikrinin nasıl ve ne şekilde ortaya çıktığı konusu incelenmiştir. Birinci bölümde mehdi kavramı üzerinde durularak bu kavramın tarihi seyri, özellikle Şia ve Ehl-i Sünnette nasıl algılandığı ele alınmıştır. Bu inancın oluşumunda nasların mı yoksa toplumsal gereksinimlerin mi ya da başta Yahudi ve Hıristiyan kültürleri olmak üzere diğer din ve inançlardaki kurtarıcı şahsiyetlerin mi etkisinin olduğu açıklanmıştır. Ardından kavramın Kur’an ve hadislerdeki yerine temas edilerek, mehdi hakkındaki bazı İslam alimlerinin görüş ve düşüncelerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise ‘Said Nursi’nin hayatı, eserleri ile yaşadığı yüzyıla genel olarak temas edilmiştir. Asıl konumuz olan ‘Said Nursi’nin Risalelerinde mehdilik’ konusu üçüncü bölümde ele alınmıştır. Said Nursi’nin, ahir zaman olaylarının zikredildiği hadisleri ele alış yöntemi ve bu hadisleri yorumlama metodu incelenerek bu tür hadislerin neden birbirinden farklı ibareler içerdiği ve bazılarının da neden anlaşılması zor, müphem ifadeler taşıdığı izah edilmiştir. Son olarak da mehdi’nin özellikleri, zuhuru ve kimliği konularına yer verilmiştir. AL- MAHDİ’S EVALUATION IN SAID NURSI’S COMMENTARY

The idea of saviour wiche will arise in the future take place in all cultures and belifes because of people’ s structure. While The Christian and Jewes cultures are represented The Saviour as “ The Messiah “ , in Muslim society This idea is explained by concept of “Al-Mahdi”.“ Nevertheless, This concept gains different meanings according to Shii and Suni Muslims. The latest era’s Turkish scholar, Bediuzzaman Said Nursi the follower of Ehli Sunnet ;explains issue of Al-Mahdi in his collection of essays “The Risale-i Nur (Epistle of light).” The Risale-i Nur mainly comprises the idea of Al- Mahdi and the author was reserched how this idea arised and which factors effected occurence of this concept in Islam. In chapter one; The Qur’ anic commentary known as The Risale-i Nur is accentuated all angles of Al – Mahdi , its progress in history and especcially how this issue is perceived among Sia and Ehli Sunnet. This it was analyssed that if social needs caused formation of this idea or the belief of Messiah in Christian cultures, Jewes cultures and all other religions and believes effected on emergence of consept of Mahdi. After explaning this issue, the author was described how this concept is represented in The Quran and hadiths moreover some Muslim scholar’s conceptions and observation about “Mahdi” were described in this part. Chapter Two was indicated in general context, Bediuzzaman Said Nursi’s life, his collection of written works and his century. By analysing Said Nursi’s methode of dealing with the hadiths that alludes the events of lately eres and by reviewing his methodes of interpretation of these hadiths; it is explained that why some hadiths includes different expressions and why some of them are hard to understand. Finally it was mentioned about “ Mahdi’s atribution, appearance and identity.
Keywords: İslam Dini; İslam Mezhepleri; Mehdilik