Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı özellikleri açısından köy enstitüleri üzerine bir inceleme - CENGİZHAN, SİBEL (My University, 2022)
Araştırmanın temel amacı; yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı özellikleri doğrultusunda Köy Enstitülerinin işleyişinin incelenerek değerlendirilmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda Köy Enstitüleri yapılandırmacı yaklaşımın; kazanımlar, öğretim ilkeleri, yöntem ve teknikler, ölçme-değerlendirme, davranış yönetimi ve öğretmen-öğrenci anlayışı özellikleri doğrultusunda incelenmiştir. Derleme olarak tasarlanan çalışmada öncelikle yapılandırmacı yaklaşım ve Köy Enstitüleri başlığında konuyla ilgili alan yazına yer verilmiş, daha sonra da yapılandırmacı yaklaşımın özellikleri doğrultusunda Köy Enstitülerinin eğitim programı ve işleyişi incelenmiştir. İnceleme sonucunda; kazanımların esneklik açısından benzer olduğu, ancak yapılandırmacılıkta Köy Enstitülerinde olduğu kadar bölgesel esneklik sağlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda kullanılan öğretim ilkelerinin benzer olduğu, ancak Köy Enstitülerinde daha sık yaparak yaşayarak öğretimin kullanıldığı, ölçme-değerlendirme, davranış yönetimi, öğretmen-öğrenci anlayışı boyutlarında ise benzerliklerin olduğu tespit edilmiştir.

The main aim of the study is to investigate and review the functioning of The Village Institutes in light of the features of the constructive learning approach. In regard to this main purpose, The Village Institutes are investigated in terms of the acquisitions, teaching principles, methods and techniques, assessment and evaluation, behaviour management and features of the perception on the roles of teacher-student of the constructivist approach. Initially, the literature review is given on the topic under the heading of Constructivist Approach and The Village Institutes and then the curriculum and the functioning of the Village Institutes are reviewed in view of the features of the constructivist approach. As a result of the review, the acquisitions are found to be similar in the point of flexibility however it is seen that there is not as much of a regional flexibility in the constructivism as there is in The Village Institutes. Moreover; it is determined that the teaching principles are similar between the two while The Village Institutes implement the hands-on teaching way more often than the constructivist approach suggests, and that there are similar points in the assessment and evaluation, behaviour management, and the perception on the roles of teacher-student between the constructivist approach and The Village Institutes.
A literature review on village institutes in terms of the features of the constructive learning approach
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Eğitim Bilimleri; Social Sciences and Humanities; Education; Educational Sciences; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı; köy enstitüleri; eğitim programı ögeleri; constructive learning approach; village institutes; curriculum components