Non-cooperative duoppoly gamer under uncertainty of discount rates - Durmaz, Tunç (My University, 2007)
İşbirlikçi olmayan oligopol oyunları üzerine oluşturulmuş geniş bir literatür mevcuttur. Fakat bu literatür indirgeme oranını belirli ve sabit olarak dikkate almıştır. Bu tezin amacı gelecekteki indirgeme oranlarındaki belirsizliğin firmaların gizli anlaşmalara yaklaşımlarını nasıl etkilediğini bulmaktır. Bu doğrultuda Weitzman (2001)'den faydalanarak indirgeme oranlarının gamma dağılımından geldiklerini varsaydık. Tezde elde ettiğimiz sonuçlara göre indirgeme oranında belirsizlik artığında (dağılımın varyansının artması), firmaların daha çok gizli anlaşmalara yönelmesi beklenmektedir. Bunu `ihtiyatla gizli anlaşmalara yönelmek' ve/ veya `fiyat savaşlarından/ cezalandırmalardan ihtiyatla kaçınmak' diye isimlendirdik. Öte yandan, ilgili literatürle tutarlı olarak, daha yüksek beklenen değerlerin (daha yüksek ortalamaların) işbirlikçi olmayan anlaşmaları olumsuz etkileyecekleri beklenmektedir. Bu yüzden, firmaların daha sabırsız olduğu bir ortamda gizli anlaşmaların bozulacağını düşünmekteyiz. Ulaştığımız sonuçlar, faiz oranlarındaki değişkenliği azaltan ve böylece gizli anlaşmaların/ işbirlikçi hareketlerin önüne geçip rekabetçi bir ortam sağlayabilecek politikaların uygulanabilirliğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple elde ettiğimiz sonuçların herhangi bir rekabet kurulu ve/ veya devlet kuruluşu için önemli sonuçlar sunduğuna inanmaktayız.

There is a huge literature built on non-cooperative oligopoly games. However, this literature has grown taking discount rates always as certain and fixed (geometric discounting in infinite horizon). Moving from this point, the thesis aims to discover how uncertainty over future discount rates affects firms' attitudes towards collusive behavior. In doing this, the distribution of discount rates is assumed to have a gamma distribution, as suggested by Weitzman (2001). Our research finds that, the more uncertain the future rates are (higher variance), the more collusive firms are expected to behave. We would call this behavior as `precautionary collusion' and/ or `precautionary avoidance of price war/ punishment'. Moreover, higher expected discount rates (mean) are found to be anti-collusive, which is consistent with the relevant literature. Therefore, as impatience increase, firms become more induced to deviate from collusion. With this kind of information at hand, policies could be constructed that reduce the variability in interest rates, and therefore promote the competitive attitudes by discouraging collusive behavior of oligopolistic firms. Hence, we believe that the results here present important policy implications for any competition authority and/ or public/ governmental body.
Keywords: Ekonomi; İndirgeme Oranı; Kontrol Teorisi