Liqudity crisis in banking sector (tehoratical framework) analysis of the november crisis - Temiz Arslan, N. Çağla (My University, 2004)
Bu tezin amacı Kasım 1999 krizinin analizidir.Bu amacı gerçekleştirmek için nedenle finansal krizler hakkında geniş bir literatür taraması yapılmış ve bankacılık sektöründe likidite krizleri hakkında teorik çerçeve sağlanmaya çalışılmıştır.krizlerin neden ve dinamikleri Asya , Meksika, Brezilya krizlerini de içeren ülke örnekleriyle birlikte incelenmiştir.Ülke örneklerin de anlaşılabileceği gibi krizleri anlamada ,finansal sektörün yapısı çok önemlidir. İşte bu yüzden Türk Finans sektörünün yapısının incelenmesine özel bir önem verilmiştir.Makroekonomik, finansal , düzenleyici ve denetleyici çevre ve 1980'lerden itibaren bankacılık sektöründe yaşanan değişiklikler incelenmiştir.Kasım krizinin nedenlerini hazırlayan son ekonomik program, bu programın uygulanması, krizin çıkışı ve bankacılık sektörüne etkileri vurgulanmıştır.son olarak da , Kasım krizi sonucunda Tasarruf Sigorta Mevduat Fonu'na devredilen Demirbank ve bu konuda Rekabet Kurulunca hazırlanan gizli rapor incelenmiştir. The objective of this paper is the analysis of the November crisis. In order to realize this purpose, an extensive literature survey about financial crisis was conducted. Dynamics and reasons of the crisis are explained with country examples namely Asia, Mexico and Brazil. As seen previous country examples, the financial sector structure was very important to understand the crisis. For this reason special importance is given the evolution of Turkish financial sector. Macroeconomic, financial, regulatory and supervisory environment and the changes in the banking sector since 1980s are analyzed in detail. The last stabilization program which prepared the reasons for the crisis and implementation of the program, the weakness in the banking sector, the breakout of banking crises and the effects of the banking sector are emphasized. Lastly, Demirbank, which was, transferred the SDIF, because of the November Crisis and the secret report of Competition Board about Demirbank are analyzed.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi