Uzaktan eğitim sürecinde özgün baskı resim dersine ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi - Özkeş, Şevval Nur (My University, 2022)
Özgün Baskı Resim geçmişten günümüze varlığını gerek geleneksel gerek de yeni yaklaşımlarla sürdürmekte olan kendi içerisinde birden fazla tekniği ve uygulama şekillerini, malzemeleri, üretimsel açıdan da çeşitli evrensel kuralları barındıran bir sanat dalı olarak varlığını sürdürmektedir. Yüksek, düz, çukur, şablon baskı gibi çeşitli baskı tekniklerini içinde bulundurmakta olan özgün baskı resim, uygulama alanlarında bu tekniklere bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Yalnız bir tekniğin kullanılabileceği gibi birden fazla tekniğin de bir arada kullanıldığı geçmişten günümüze kadar gelinen süreçte görülebilmiştir. Özgün baskı resim dersi ise ana sanat ve seçmeli sanat atölye olarak Resim-İş Öğretmenliği programları lisans fredatın bulunmakta ve öğrencilerin alan içerisindeki teknikler, materyaller ve bu materyalleri kullanımları hakkında bilgi sahibi olmalarını, üretimler yapmalarını sağlamaktadır. Bu bağlamlar dahilinde bakıldığında özgün baskı resmin kendine ait bir atölye ve üretim ortamına sahip olduğu görülebilmektedir. Buna karşın 2020-2021 eğitim-öğretim yılının, tüm dünyayı etkisi altına almış Covid-19 virüsünün neden olduğu salgın neticesinde uzaktan olarak devam etmesine karar verilmiştir. Verilen bu kararla birlikte bütün eğitim programları eğitimlerine uzaktan devam etmek durumunda kalmış ve uygulamalı alanlar bu karardan yoğun derece etkilenmiştir. Resim-İş Öğretmenliği nyesinde atölye ortamı içerisinde uygulamalı olarak işlenmekte olan Özgün baskı resim derslerinin de bu etkiye maruz kaldığı görülmektedir. Buna bağlı olarak eğitimciler ve öğrenciler uzaktan eğitim sürecinde duyulan atölye gereksinimini en az düzeye indirebilmek adına çeşitli teknik değişiklilerle birlikte materyal değişikliklerine gitmek durumunda kalmışlardır. Bu nedenle öğrencilerin materyal ve teknik arayışına girmiş oldukları gözlemlenmekte buna bağlı olarak da dönemin etkisiyle yaratıcı bir sürece girmiş oldukları görülmektedir. Araştırmanın 2021-2022 eğitim-öğretim yılları arasında yapılması düşünülmüş, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırmış görüşme tekniği ile yapılması uygun görülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğrencilerin özgün baskı resim dersini atölye ortamlarından uzakta gerçekleştirmiş olmalarına ve bu nedenle teknik ve materyal kullanımlarında söz konusu olan değişikliklere ilişkin görüşleri, görüşme formu ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak incelenmek istenmiştir. Bu inceleme sonucunda karşılaşılması hedeflenen sonuçların sanat eğitimi ve lisans düzeyi özgün baskı resim atölye eğitiminde öğrencilerin daha yaratıcı üretimler yapmalarına yardımcı olacağı öngörülmektedir.

Original Printmaking continues its existence from past to present with both traditional and new approaches, and it continues to exist as an art branch that contains more than one technique and application forms, materials, and various universal rules in terms of production. Original print painting, which includes various printing techniques such as high, flat, hollow, stencil printing, varies depending on these techniques in its application areas. It has been seen in the process from the past to the present that only one technique can be used, or that more than one technique is used together. The original printmaking course, on the other hand, is the main art and the optional art workshop, the Painting and Business Teaching programs undergraduate program curriculum, and it enables students to have information about the techniques, materials and their use in the field, and to make productions. When viewed within these contexts, it can be seen that the original print painting has its own workshop and production environment. However, it has been decided that the 2020-2021 academic year will continue remotely as a result of the epidemic caused by the Covid-19 virus, which has affected the whole world. With this decision, all education programs had to continue their education remotely, and applied fields were heavily affected by this decision. It is seen that the original printmaking lessons, which are taught practically in the workshop environment within the Art and Craft Teaching program, are also exposed to this effect. Accordingly, educators and students had to go through material changes with various technical changes in order to minimize the need for workshops in the distance education process. For this reason, it is observed that the students are in search of materials and techniques, and accordingly, it is seen that they have entered a creative process with the effect of the period. It was thought that the research would be carried out between 2021-2022 academic years, and it was deemed appropriate to conduct the research with semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 4th grade students of the Painting Teaching Program of a university located in the Eastern Anatolia region. As a result of the research, it was desired to examine the students' views on the fact that they carried out the original printmaking lesson away from the workshop environment and therefore the changes in the technique and material usage, by using the interview form and semi-structured interview technique. It is predicted that the results aimed to be encountered as a result of this examination will help students to make more creative productions in art education and undergraduate level printmaking workshop education.
Investigation of student opinions regarding the printmaking course in the process of distance education
Keywords: Art; Creativity; Deneysel Baskı; Distance education; Experimental Print; Öğrenim ve öğretim; Özgün Baskı Resim; Printmaking; Resim; Study and teaching; Turkey; Türkiye; Uzaktan eğitim; Yaratıcılık Distance Education