XX. yüzyılda Şeref Bin Hasan tarafından düzenlenen yazma dini güfteler mecmuası: cilt II - Demir, Aynur (My University, 2007)
fte mecmûaları, İlâhîler, Şuğuller ÖZET XX. YÜZYILDA ŞEREF BİN HASAN TARAFINDAN DÜZENLENEN YAZMA DÎNÎ GÜFTELER MECMÛASI Dînî mûsikî, dînî yaşantıyı güzelleştiren, yapılan ibâdetten ve hayattan zevk almayı sağlayan rûhânî bir mûsikîdir. Dînî mûsikînin uygulama merkezleri olan câmî, tekke ve diğer dînî mekânlarda mûsikî, âdetâ bir koro şefi gibi görev yapan zâkir ve zâkirbaşıları tarafından icrâ edilir, gerekli yerlerde cemaat de iştirak ederdi. Dînî mûsikînin bu güzel örnekleri, yazı geleneğinin fazla yaygın olmadığı zamanlarda sözlü meşk şeklinde, hoca- talebe zinciriyle yeni nesillere aktarılırdı. Daha sonraki dönemlerde yazının önemi anlaşılmış, hâfızalarda kalan bu eserler, bazı mûsikîşinaslar tarafından kaleme alınarak oldukça kıymetli güfte mecmûaları oluşturulmuştur. Güfte mecmûaları, derlendiği dönemin özelliklerini yansıtması açısından çok önemli antolojilerdir. Mecmûa-i Şuğl u İlâhî Vesâire orijinal adıyla XX. yüzyılın başlarında derlenmiş olan elinizdeki bu eser, Türkçe ve Arapça güftelerden oluşan oldukça hacimli bir elyazması mecmûadır. Mecmûa, hem Balat İmâmı Hasan Tahsin Efendi ve hem de son zâkirbaşılardan Halil Yaşar Baba’dan icâzetli El-Hâc Şeref Efendi tarafından derlenmiş olup, bir zâkirbaşının, âyin esnâsında icrâ edeceği çeşitli tekke mûsikîsi formlarında bestelenmiş (ilâhi, durak, nefes, şuğul, âyin, tevşih vs.) güftelerden müteşekkildir. Ayrıca, içinde bulunan nevbe ve icâzetler mecmûaya zenginlik katmaktadır.

HAND-WRİTİNG RELİGİOUS MUSİC LYRİCS MAGAZİNE WHİCH WAS COMPOSED İN XX TH CENTURY BY ŞEREF BİN HASAN Religious music is a spiritual music which relieves the religious life, provides to take pleasure in life and worship. In the mosques, tekkes and other religious places, where the religious music is applied, zakir and the head of the zakir acted as a chorus chef and the community joined when required. Hymn, şuğul, na’t, temcid, âyin, tevşih, savt, nefes, tekbir, tesbih, salâ, azan exc..are the main forms of the religious music. These fair examples of religious music were transferred to the new generations verbally with the teacher student chain , as the writing tradition wasn’t so common. In the following periods the importance of the writing was understood and the works which remained in minds were written down by some musicians and very percious lyrics magazines constituted. The lyrics magazines are the very important anthologies in terms of reflecting the features of the period that they were compiled. The work which was compiled in the XX. th century with the Mecmûa-i Şuğl u İlâhî Vesâire original name is a voliminous handwriting magazine including turkish and arabian lyrics. The magazine is compiled by El- Hac Şeref Efendi who took certificates from the Balat İmam Hasan Tahsin Efendi and one of the last head of the zakirs Halil Yaşar Baba.It includes different forms of tekke music (like hymn, durak ,nefes, şuğul, âyin ,tevşih exc..).Also the certificates and the Nevbe makes the magazine more prosperous.
Keywords: İslam Dini; İslam Tarihi