İş ve sosyal güvenlik hukukunda zaman aşımı ve hak düşürücü süreler - Güven, Neslihan (My University, 2010)
Soyadı: Neslihan GÜVEN Hukuk zel Hukuk Erdem ÖZDEMİR Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Aralık 2010 Zamanaşımı, Hak Düşürücü Süre

Yaşanan ekonomik, siyasal ve sosyal gelişmelerden çalışma hayatı da etkilenerek değişmektedir. Çalışma hayatındaki bu değişim iş ilişkisinde ve sosyal güvenlik sisteminde değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Bu değişim neticesinde işçi ile işverenin ve sigortalının, Sosyal Güvenlik Kurumunun çeşitli hak ve sorumlulukları doğmuştur. Yasal düzenlemelerle korunmaya çalışılan bu hak ve sorumluluklar süre yönünden sınırlandırılmıştır. Bu süreler zamanaşımı ve hak düşürücü süreler olmak üzere iki çeşittir. Çalışmamız kapsamında zamanaşımı ve hak düşürücü süre kurumlarının iş ve sosyal güvenlik hukukundaki uygulaması incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda iş sözleşmesinden doğan alacaklar ve diğer hakların tabi olduğu süreler ile sosyal güvenlik hukukunda söz konusu olan hak ve sorumlulukların tabi olduğu süreler, bu sürelerin usul ve maddi hukuk açısından sonuçlarına yer verilmiştir. Name and Last Name: Neslihan GÜVEN Department: Law Program: Private Law Supervisor: Associate Professor M. Erdem ÖZDEMİR Degree Awarded and Date: Master - December 2010 Lapse of time, prescription period ABSTRACT Even the working life has been affected by the encountered economic, political and social developments. This change in the working life has also brought with it the changes within the employment relationship and the social security system. As a result of this changei various rigths and responsibilities of the worker, the employer and the social insurant as well as the Social Security Institution have arisen. These rights and responsibilities which are tried to be protected with legal reforms have been restricted in terms of period. These periods consist of two types namely lapse of time and prescription periods. The applications of the lapse of time and prescription period on the law of the institutions, the work and the social security, have been examined within the context of our study. The periods subject to the claims and other rights resulting from the labor contract and the periods to which the rights and the responsibilities, which are at issue in the social security law, are subjected; the result in terms of procedural and material lawof these periods have been allowed within tis context.
Keywords: Hukuk; İş Hukuku; Özel Hukuk; Sosyal Güvenlik