Sınava hazırlık sürecinde öne çıkan psikolojik ve dini tutumlar - Arı, Aydoğan (My University, 2005)
SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ÖNE ÇIKAN PSİKOLOJİK DAVRANIŞLAR ve DİNİ TUTUMLAR Sınava Hazırlık Sürecinde Öne Çıkan Psikolojik Davranışlar ve Dini Tutumlar isimli bu çalışmanın giriş bölümünde, araştırmanın niteliği, gerekliliği, incelediği problemler ve kapsamına dair bilgiler verilmiştir. Araştırmanın, giriş bölümünü takip eden birinci bölümünde, sınava hazırlık sürecinde öne çıkan psikolojik davranışlar ile dini tutumlarla ilgili terimlere açıklık getirilmiş; bu iki değişken alt boyutları ele alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde, araştırmada veri aracı olarak kullanılan anket ve uygulamaya katılan 621 deneğin nitelikleri anlatılmış; verilerin elde edilme biçimi ve istatistiksel analizler gösterilmiştir. Üçüncü bölümde ise, anket uygulama sonuçlarının araştırma hipotezlerini sağlama düzeyi incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, sınava hazırlık sürecinde öne çıkan psikolojik davranışlar ve dini tutumlar arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Cinsiyet ve yaş demografik özelliklerinin sınava hazırlık sürecinde öne çıkan davranışlar üzerindeki etki boyutu incelemelerinde, cinsiyet faktörünün davranışlar üzerinde etkili olduğu fakat yaş faktörü için aynı iddianın ileri sürülemeyeceği kanaati oluşmuştur. Cinsiyet ve yaş demografik özelliklerinin dini tutumlar üzerindeki etki boyutu incelemelerinde ise, cinsiyet faktörü ve dini tutumlar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış; yaş faktörün sadece ibadet boyutuyla anlamlı bir ilişkisinin olduğu kanaatine varılmıştır. Name and Surname : Aydoğan Arı Field: Theology Programme: Philopsophy and Religion Sciences Supervisor: Professor Veysel Uysal Degree Awarded and Date: Master - June 2005 Preparation of Exam, Behaviour, Religious Attitude

THE OUTCOMING PSYCHOLOGICAL BEHAVIOURS DURING THE PREPARATION OF EXAM AND RELIGIOUS ATTITUDES In the master's thesis named The outcoming psychological behaviours during the preparation of exam and religious attitudes has been given the characteristics, the necessity, the problems and the concept of research in the part of introduction. In the first section of the research, the terms about psychological behaviours and the religion attitudes were explained; and also studied on subordinate dimensions. In the second section, the result data of conducted questionnaire and the characters of 621 participants were mentioned and analysized statisticallly. In the conclusion section, analysis of the questionnaire's results were matched with the hypotheses. After these matchings, there has been found no significant correlation between the outcoming psychological behaviours during the preparation of exam and religious attitudes. According to demografic factors such as sex and age on the psychological behaviours, former has a meaningful role on behaviours but, it couldn't be said the same for the latter. According to demografic factors such as sex and age on the religious attitudes, both don't have not a meaningful role on religious attitudes.
Keywords: Dini Tutum; Gelişim psikolojisi; Genç yetişkin psikolojisi; Psikoloji; Sınava Hazırlık