Çevresel Maliyetlerin Değişiminde Teknolojik Gelişmelerin Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Amaç – Çalışmadaki amaç teknolojiyi etkin kullanan bir üretim işletmesinin yaptığı teknolojik yatırımlar sonucu çevresel maliyetlerdeki değişimin ortaya konulmasıdır.Yöntem – Bu çalışmada Marmara Bölgesinde ilk 50 şirket arasında yer alan bir işletmede teknolojik gelişmelerin çevresel maliyetlere etkisi incelenmiştir. Görüşme yöntemi tekniği kullanılarak işletmenin çevre, proje ve muhasebe birimlerinde çalışan yetkili kişilerden alınan bilgiler trend analiz yöntemi çerçevesinde değerlendirilmiştir.Bulgular –İşletmenin faaliyet gösterdiği üretim iş birimlerine çeşitli teknolojik yatırımlar gerçekleştirmesi sonucu ve üretim kapasitesine bağlı olarak çevresel maliyetlerde değişim belirlenmiştir. İşletme tarafından yapılan bazı teknolojik yatırımlar işletmenin çevresel maliyetlerini azaltmasında etkili olmuştur. İşletme tarafından yapılan bazı teknolojik yatırımlar ise işletmenin çevresel maliyetlerinin artmasına neden olmuş, fakat işletmeye faaliyetlerini çevreye zarar vermeden sürdürmesini sağlamıştır.Tartışma – Muhasebe biliminde önemli olan kavramlardan sosyal sorumluluk kavramı ve tam açıklama kavramı gereği çevresel maliyetlerin işletmeler tarafından finansal raporlarda izlenmesi veya yapılan çalışmalarda çevresel maliyetleri paylaşmaları sonucu, çevresel maliyetlerin teknoloji yatırımları karşısında ortaya çıkan değişimi ortaya koymak mümkün olacak ve bu uygulama farklı sektörler üzerinde de incelenmesi ile bu tür çalışmaların değerini daha da arttıracaktır.

Purpose – The porpose of in this study is to reveal the changes in environmental costs as a result of technological investments made by the production company using technology effectively. Design/methodology/approach – In this study, in a company located among the top 50 companies were investigated the effects of technological developments on environmental costs. The interview method technique was used to obtain information from authorized persons are working in the environment, project and accounting units of the company were evaluated within the framework of trend analysis method. Findings – In environmental costs have been determined changes as a result of occurring various technological investments and depending on production capacity to the production business units in which the company operates. Some of the technological investments were done by the company were effective in reducing the environmental costs of the company. Some of the technological investments are done by the company that caused to increasing of environmental costs of the company, but it has ensured that the company continues its business without harming the environment. Purpose – Due to the presence of concept of social responsibility and full explanation concept are important concepts in accounting science, it will be possible to demonstrate the changes in the environmental costs arising from technology investments as a result of monitoring of environmental costs by companies in financial reports or sharing the environmental costs in the studies. This case study will increase the value of such studies by examining on different sectors.
The Role of Technological Developments in the Exchange of Environmental Costs
Keywords: İş; İşletme Finans; İktisat; Çevre Çalışmaları; Uluslararası İlişkiler; İşletme