Orta Öğretim kurumlarında resim dersinin öğrencinin yaratıcı düşüncesine katkısı - Yalçınkaya Tuna, Ayşe Yasemin (My University, 2010)
ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA RESİM DERSİNİN ÖĞRENCİNİN YARATICI DÜŞÜNCESİNE KATKISI Yaratıcılık, her bireyde var olan ve insan yaşamının her bölümünde bulunabilen bir yeti, günlük yaşamdan bilimsel çalışmalara dek uzanan geniş bir alanı içine alan süreçler bütünü, bir tutum ve davranış biçimidir. Yüzyıllardan beri yaratıcılık güzel sanatların dalları içerisinde ortaya çıkan kendine özgü farklı insanların yarattığı bir alan olarak görülmüştür. Aslında bu yeti sadece güzel sanat dallarını değil, günlük hayatın tüm alanlarını kapsamaktadır. Sanat eğitimi bugün bir zevk ve duygu eğitimi olmanın ve güzel biçimler ortaya koymanın yanı sıra, daha çok yeni, özgün, atak, çağdaş düşünceler üretmeyi öngören bir yeni etkinlikler süreci olarak görülmektedir. Bugün sanat eğitimi bilimsel ve ussal temellere oturmaktadır. Amaç kendine güvenen, bağımsız ve yeteneklerini sonsuz kullanabilen, kendini yalnız bugüne değil yarına da hazırlayabilen, kendisiyle birlikte çevresini de yönlendirebilen, çevreye, topluma saygı ve sorumluluk duyan, coşkulu fakat dengeli, akıllı ve duyarlı çağdaş insanlar kazandırmaktır. Eğitim bilimi açısından sanat eğitimi önemlidir; çünkü yapısında yaratıcılık vardır. Bu nedenle sanat eğitiminde amaç, diğer kuşakların yaptıklarını tekrarlamayı değil, yeni ürünler ortaya çıkarabilen insanlar yetiştirmektir. Modern bir toplum olabilmek için sanat eğitimi almak gereklidir. Uygulamalı sanatlar resimle beslenir. “Resim tüm sanatların dili ve yazısıdır.” Resim belli meslek kişiliklerinin oluşmasına da etki etmektedir. Eğitim düzeyinin artması kişilerin becerilerinin düzeyini de arttırır. Resim eğitimi, okul öncesi ve ilköğretimdeki gerekliliğiyle sınırlandırılmamalıdır. Ortaöğretimde devamlılığı sağlayarak gençlerin özgürce ortaya koyabilme düzeyleri geliştirilmelidir. Bireylerin yaratıcı olması doğuştan veya sonradan kazanılmış yeteneklerle değerlendirilmemelidir. Bu yetenekler resim dersinde bilgi, teknik ve yöntemlerle desteklenmelidir. Böylece gerçek anlamda orjinallik kalıcı bir başarıyla sağlanır. Öğrencilere bu sürecin sonuca varmak demek olmadığının, o sonuca nasıl varıldığının önemi ifade edilerek benimsetilmelidir. Bu araştırmada, resim dersinin ortaöğretim çağına gelmiş yaş gruplarının gelişiminde yol açtığı değişimler tespit edilmeye çalışılacaktır. Elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurularak ortaöğretimde resim derslerinin öğrencinin yaratıcı düşüncesine katkısı ortaya konulacaktır. Anahtar Sözcükler Yaratıcılık, Öğrenci, Resim, Okul

THE CONTRIBUTION OF THE PAINTING LESSONS TO THE STUDENT’S CREATIVE THINKING IN THE SECONDARY SCHOOLS As an ability that every individual possesses, creativity can emerge in any part of his/ her life. It is also a style of behaviour and the whole set of processes containing in the areas ranging from daily life to scientific works. For centuries creativity has been considered as a field created by the distinctive people in various branches of fine arts. Actually, this ability contains not only the branches of fine arts but also all the areas of everyday life. In addition to introducing fine styles and being an aducation of pleasure and sensation, nowadays art education is considered as the processes of new activities producing new, original, dashing and contemporary ideas. Art education is currently based on the mental and scientific foundations. The goal is to gain self-confident, independent, delicate and wise, enthusiastic but balanced people, who utilize full abilities, prepare themselves not only for today but also for tomorrow, orient other people together themselves and have respect for environment and community. Art education is important in terms of education science because it contains creativity. For this reason, the aim of art education is to grow people who can introduce new products instead of repeating what the other people produce. Receiving art education is necessary for being a modern society. Applied arts are fed by painting. “Painting is the writing and language of all arts”. Painting also affects the formation of professional characters Having higher education levels also increases the levels of people skills. Painting edutaion should not be limited to preschool and primary education. Providing the permanence in secondary education, the young should exibits their skills freely. The creativity of individuals should not be evaluated using the skills acquired either inborn or later. Those skills should be supported by knowledge, technologies and methodologies in painting classes. Therefore the actual originality is achieved by the permanent success. The students should be embraced that the meaning of this process is how they come to the conclusion instead of coming to a conclusion. In this study, we determine the variances that the painting classes causes in the progress of young people in secondary education. Considering the obtained results, we present the contributions of painting classes in creative thinking of students in secondary schools. Key words creativity, student, drawing, school
Keywords: Orta Öğretim_Resim; Öğrenim ve Öğretim_Resim; Öğrenme