Macera temelli öğrenme modelinin ortaokul öğrencilerinin kişisel ve kişiler arası ilişki becerilerine etkisinin incelenmesi - Kırlangıç, Sena (My University, 2020)
Beden eğitimi derslerinde model temelli yaklaşımlar kullanılmasının öğrencilerin derste edindikleri bilgi, tutum ve davranışları dersin ötesine aktarabilme konusunda önemli katkılar sağladığı vurgulanmaktadır. Macera Temelli Öğrenme Modeli de öğrencilere, kişisel ve kişiler arası ilişki becerileri kazandırmak ve duyuşsal alan becerilerini geliştirmek için planlanmış etkinlikler dizisi içeren öğrenci merkezli bir öğretim modelidir. Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor dersinde, 8 derslik Macera Temelli Öğrenme Modeli ünitesi boyunca ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin kişisel ve kişiler arası ilişki becerilerinin gelişimine etkisini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu İstanbul’da bir ortaokulda öğrenim gören 21 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Macera Temelli Öğrenme Modeli ünitesi boyunca, beden eğitimi ve spor dersinde haftada iki saat olmak üzere dört hafta boyunca öğrencilere iletişim, işbirliği, güven ve problem çözme temalarına uygun olarak modelin pedagojik adımları uygulanmıştır. Katılımcılardan, iletişim, işbirliği, güven ve problem çözme becerilerine yönelik bakış açılarını ortaya koyabilmeleri için bu temalara uygun olarak hikâye yazmaları ve çizim günlüğü yapmaları istenmiştir. Hikâyeler, çizim günlükleri, bu ürünlerin içerdikleri anlamları açığa çıkarmaya yönelik yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler, tartışma seanslarındaki öğrenci görüşleri ve araştırmacının uygulama sürecinde tuttuğu alan notları araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmuştur. Elde edilen veriler sürekli karşılaştırma yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, Macera Temelli Öğrenme Modeli ile katılımcı ortaokul öğrencilerinin, doğru iletişim kurmalarına, işbirliği içinde çalışmalarına, yardımlaşma, karar verme ve sorumluluk becerilerinin gelişmesine, problem çözme konusunda gelişim göstermelerine, kendilerine olan öz benlik ve özsaygı kavramlarına olumlu katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Öğrencilerin Macera Temelli Öğrenme Modeli ünitesi boyunca kişisel ve kişiler arası ilişki becerilerine değer verdikleri, bu beceriler arasında bağlantı kurabildikleri ve bu becerileri hayatlarıyla bağdaştırabildikleri görülmektedir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, Macera Temelli Öğrenme Modelinin, iletişim, bireysel farklılıklara karşı duyarlılık, işbirliği, sorumluluk, adil oyun anlayışı ve problem çözme gibi beden eğitimi ve oyun dersinin kazanımlarıyla uyumlu becerilerin gelişimlerine katkı sağladığını göstermektedir. Bu bağlamda Macera Temelli Öğrenme Modelinin, beden eğitimi ve spor dersi hedeflerine bütünsel olarak ulaşmak adına uygulanabilir ve etkili bir pedagojik model olduğu düşünülmektedir.

It was emphasized that using model-based approaches in physical education lessons provides important contributions to students’ knowledge, attitudes, and behaviors that they have learned in class. Adventure Based Learning Model is a student-centered teaching model that includes a series of activities planned to acquire intrapersonal and interpersonal relationship skills. The purpose of this study was to examine the development of intrapersonal and interpersonal relationship skills of fifth grade students throughout a 8-lesson Adventure Based Learning Model unit. Research designed qualitatively and case study was used. Participants were 21 fifth grade students studying at a secondary school in Istanbul. Throughout the Adventure Based Learning Model unit, the model was applied pedagogically to the students in accordance with the themes of communication, cooperation, trust, and problem solving for four weeks, two lessons a week in physical education and sports class. The participants were asked to write a story and draw a photovoice in accordance with these themes in order to reveal their perspectives on communication, cooperation, trust and problem solving skills. Stories, photovoices, semi-structured interviews to reveal the meanings of these products, student views in the discussion sessions, and notes of the researcher's field during the application were the data collection tools of the research. The data obtained were analyzed by constant comparison method. The findings reveal that, with the Adventure-Based Learning Model, participating secondary school students make positive contributions to the correct communication, to work in cooperation, to develop cooperation, decision making and responsibility skills, to develop problem solving, and to the concepts of self-esteem and self-respect. It was seen that students value intrapersonal and interpersonal relationship skills, can connect and relate these skills with their lives throughout Adventure Based Learning Model unit. As a result show that the Adventure Based Learning Model contributes to the development of skills compatible with the achievements of physical education and game lessons such as communication, sensitivity to individual differences, cooperation, responsibility, fair play understanding, and problem-solving. In this context, Adventure Based Learning Model was thought to be a feasible and effective pedagogical model in order to achieve the goals of physical education and sports lessons as a whole.
Keywords: Beden eğitim; Öğrenim ve öğretim; öğretmen eğitimi Physical education; pedagogical model; pedagojik model; Spor; Sports; Study and teaching; takım oyunları; teacher training; team games