İnsan ısırığı sonrası elde gelişen yumuşak doku enfeksiyonu ve parmak amputasyonu: Olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Kliniğimize başvuran 50 yaşındaki diyabetik kadın hasta, yaklaşık 15 gün önce kocası tarafından sol elinden ısırıldığını bildirdi. Başvurduğu diğer bir merkezde ilk olarak oral antibiyotik ve lokal pansuman, ardından intramuskuler antibiyotik tedavisi verilmiş, ancak enfeksiyonun ilerlemesi üzerine hastanemize sevk edilmişti. Acil olarak yatırılan ve debridman yapılan hastadan alınan kültürlerde grup F streptokok üremesi oldu ve bu etkene yönelik uygun intravenöz (İV) antibiyotik tedavisine başlandı. Verilen tadaviye rağmen ikinci parmak dolaşımında kötüleşme olması nedeniyle, karpometakarpal eklem seviyesinden amputasyon uygulandı. Amputasyon sonrası tedaviye cevap veren hasta tamamen iyileşti ve poliklinik kontrollerinde yara yerinde herhangi bir enfeksiyon bulgusu görülmedi. Bir yıl sonraki kontrolünde fonksiyonel kısıtlılığı minimal, tüm eklem hareket açıklıkları tamdı. Sonuç olarak, risk faktörleri taşıyan ve tedavisi gecikmiş hastalarda İV olarak olası etkenlere yönelik antibiyotik tedavisi başlanmalı, etkili debridmanlar uygulanmalı ve en önemlisi hastalar hastaneye yatırılarak takip ve tedavi edilmelidir.

A 50-year-old female patient presented to our institution with a human bite wound on her left hand. Her complaints started 15 days ago after her husband bit her hand. Oral antibiotics and local wound treatment had been given by another medical center to which she first presented. The treatment was changed to intramuscular antibiotics after her complaints worsened. The patient was neither hospitalized nor immobilized. She then presented to our clinic with deep wound infection. After hospitalization, intravenous (IV) antibiotics were given and open debridement was performed. F b hemolytic streptococci were isolated in cultures and IV antibiotic therapy was revised. The wound care and circulation of the second digit worsened despite the new therapy. As a result, ray-amputation through the second proximal metacarpal was performed. After amputation, the wound responded well to antibiotics and infection was resolved at the wound site. After one-year follow-up, she had minimal functional disability and all hand joints had full range of motion. In conclusion, hospitalization, IV antibiotic therapy and effective debridement should be performed in elderly patients who are at risk to achieve a favorable outcome.
Human hand bite causing soft tissue infection and finger amputation: A case report
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Genel ve Dahili Tıp