Namık Kemal’in kızına yazdığı mektuplarda eğitimle ilgili unsurlar - Oğuz, Gülçin (My University, 2006)
Namık Kemal, 1840 yılında Tekirdağ’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta annesini kaybettiği için Namık Kemal, dedesinin yanında yetişmiştir. 2 Aralık 1888 yılında da Sakız Adası’nda vefat etmiştir. Namık Kemal, yazdığı oyun, şiir, romanları ile devrin en önemli isimlerindendir. Çeşitli nedenlerle İstanbul dışında görevlendirilen Namık Kemal, uzun süre ailesinden ayrı kalmıştır. Namık Kemal, edebiyatı eğitici bir gözle değerlendirmiş ve toplumun eğitim düzeyini arttırmaya çalışmıştır. Özellikle kadınların iyi eğitilmelerini ve sosyal hayata daha çok katılmalarını istemiştir. Namık Kemal’in bu düşüncelerine, kızı Feride Hanım’a yazmış olduğu mektuplarda da rastlanmaktadır. Namık Kemal, büyürken yanında olamadığı kızının eğitimine mektupları ile katkıda bulunarak, Feride’yi her açıdan eğitmeye çalışmıştır. Bu çalışmanın amacı da; Namık Kemal’in, kızına yazdığı mektuplarda eğitimle ilgili unsurları tespit etmektir

Namık Kemal, was born on 1840 in Tekirdağ. His grandfather took care of him because his mother died when he was little boy. He died on 2 December 1888 in Sakız island. Namık Kemal with his theatres, poems and novels was one of the most important author at that time. For some reasons he was charged out of Istanbul and lived far away from his family for a long time. Namık Kemal thought that literature has a educational role and tried to educate people by literature. Especially, he thought that women should be educated better and should join social life more. We also understand his ideas of Namık Kemal from his letters written to his daughter Feride. He contributed his daughter education by his letters. He tried to educate his daughter from all aspects. The aim of this thesis is detemining of educational elements from his letters written to his daughter.
Keywords: Eğitim_Aile; Namık Kemal_Mektuplar_Eğitim; Türk Dili