Hüseyin Öztürk koleksiyonunda bulunan Anadolu ve Balkan el örmesi çorapların tasarım ve teknik açıdan irdelenmesi - Akçay Kademlioğlu, Büşra (My University, 2022)
İnsanların duygu, düşünce ve inanışlarıyla yaşamlarına yön verdiği bilinmektedir. Hüseyin Öztürk’ün muazzam el örmesi çorap koleksiyonunda bunların etkileri görülmektedir. Tez çalışmasında bu koleksiyon ele alınırken öncelikle örmenin ve çorabın kısaca tarihçelerine değinilmiştir. Bir sonraki aşamada el örmesi çorapların bölümleri, çeşitleri, boyanması, renkleri, örgü teknikleri, konuları ve kompozisyonları gibi genel bilgi unsurlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde koleksiyonda bulunan 214 çorap, 16 patik, 11 eldiven olmak üzere toplam 241 ürünün görselleri, teknik analizleri ve bilgileri ile hazırlanan tablolar sunulmuştur. Dördüncü bölümde tespit edilen örgü ve motiflerin çizimleri ve görselleri, beşinci bölümde ise tablolar üzerinden kendi içle-rinde irdeleme ve değerlendirme yaparak tespitler çizelgeler ile sayısal veri olarak yansıtılmıştır. Sonuç olarak değerlendirme bölümde çoraplardaki güzel kavramı, estetik anlayışı, süsleme unsurları, örgü teknikleri, çeşitleri, renkleri, motiflerin iletişimdeki anlamları yöreden yöreye kıyaslamalarla farklılık ve benzerlikleri gösterilerek çoraplar, patikler ve eldivenler üzerindeki etkiler ortaya konmuştur.

It is known that people address their lives with their feelings, thoughts and beliefs. These impacts can be seen in Hüseyin Öztürk's enormous collection of hand-knitting socks. Primarily the history of knitting and socks is concisely mentioned while discussing this collection in the thesis. General information elements such as parts, types, dyeing, colors, knitting techniques, subjects and compositions of hand-knitted socks are given a place in the next phase. The visuals, drawings, technical analysis and in formation of 241 products in total, including 214 socks, 16 booties, and 11 gloves, and the prepared charts were presented in the third phase. The determined drawings and visuals of the knitting and motifs in the fourth phase, and the examined and evaluated determinations within themselves through the tables in the fifth phase were reflected as numerical data with graphs. As a conclusion, in the assessment phase, the concept of beauty in socks, sense of aesthetics, adornment elements, knitting techniques, types, colors, the meanings of motifs in communication, differences and similarities with comparisons from region to region are shown, and the effects on socks, booties and gloves are presented.
Keywords: Anadolu; Anatolian; Balkan; Booties; Çoraplar; El Örme; Eldivenler; Fine arts education; Gloves; Güzel sanatlar eğitimi; Hand Knitting; Knitting; Motifler; Motives; Örme; Patikler; Renkler; Socks; Technic and Design; Teknik ve Tasarım; Tekstil; Textile