İlköğretim 1.-5. sınıf öğretmenlerinin düzeltme sembolleri bilgilerinin ve uygulamalarının incelenmesi - Takak, Tülay (My University, 2012)
Öğretim hizmetinin niteliğini belirleyen unsurlardan biri de dönüt düzeltmedir. Öğrenme sürecinde yapılan her çalışmadan sonra mutlaka bir değerlendirme yapılması gereğinden öğrencilerin yazılı anlatım çalışmaları ya da yazı çalışmaları değerlendirilmelidir. Düzeltme sembollerinin kullanılması hususu ilk defa ilköğretim 1.-5.sınıfları için 1997 yılında Tebliğler Dergisinde yer alan düzenlemeyle birlikte Türkçe Eğitimi Yazı Dersi Programının araç ve gereçler kısmında düzeltme sembolleri levhasına yer verilmesi maddesi ile yer almıştır. 2005 İlköğretim Türkçe dersi programının ayrıca yazı dersinin kazanımlarını da içerdiği görüşüyle düzeltme sembollerinin kullanımına yönelik ibareler mevcut programda yer almamaktadır. Bu sebeple ilköğretim 1.-5.sınıf öğretmenlerinin düzeltme sembolleri bilgilerini ve uygulamalarını tespit etmek amacıyla, araştırmamız için önce bir anket uygulaması ardından da bir metin düzeltme çalışması yapılmıştır. Ayrıca uygulama okullarının birinde de öğrenci defterleri, çalışma kâğıtları, çalışma kitapları vs. fotoğrafları çekilerek düzeltme sembolleri ile ilgili 146 çalışma fotoğraflanarak doküman analizi yapılmıştır. Tarama modeli araştırmanın evreni Ümraniye ilçesi, örneklemi ise Ümraniye ilçesindeki resmi okullarda görev yapan 122 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinden elde edilen bulgular öğretmenlerin düzeltme sembollerinin bütününü bilmedikleri, uygulamadıklarıdır. Öğretmenlerin ayrıntılı düzeltmelere sık yer vermedikleri gibi düzeltme sembolleri yerine yazılı ifadelerle ya da birkaç işaretle düzeltme yaptıkları tespit edilmiştir. Gazetecilik, yayıncılık gibi sektörlerde aktif olarak kullanılan düzeltme işaretleri iyi bir planlamayla ilköğretimde birinci sınıftan itibaren uygulanmalıdır. Öğrencilerin yazılı anlatım çalışmalarının değerlendirilmesinde sembollerle ya da işaretlerle iletişimin bireye katkısı yadsınamayacağından yapılacak düzenlemelerle düzeltme sembollerinin kullanımına dair ibareler tüm derslerde kullanılmak üzere ilköğretim programında yer almalıdır. Yazı çalışmaları, yazılı anlatım çalışmaları, düzeltme sembolleri

Feedback and correction is one of the components that determine the quality of the teaching service. Since there is a need to do an evaluation after every study at learning process students’ writing expression studies or writing studies. Using correction symbols matter has written with the arrangement on placing correction symbols at tools and equipments section of Turkish Education Writing Lesson Programme first at Notices Journal in 1997 for primary school 1.-5. classes. With the view since 2005 Primary Turkish lesson program consisting writing lesson’s gains there aren’t expressions on using correction symbols in the present programme. Because of that reason to determine the correction symbol knowledge and application of the 1.-5. class teachers firstly a survey and later text correction study has held. Moreover document analysis has held by taking the pictures of student notebooks, worksheets, workbooks etc. and 146 studies about correction symbols at one of the application schools. Scanning model research’s universe is Umraniye district; sampling consists of 122 class teacher working at public schools in Umraniye district. Findings gathered by the analysis of the data about the research are teachers don’t know all of the symbols and they don’t apply all of them. It is determined that teachers do the correction via written statements or some symbols instead of corrections symbols and don’t do a detailed correction. Correction symbols used at journalism and publication sectors commonly should be taught beginning from primary first class degree by a good planning. Since the contribution of communication with symbols and signs to the individual is undeniable about evaluation of students’ writing expression studies, matters about using correction symbols in all lessons with arrangements should be held at primary school programme. Key words:Writing studies ,writing expression studies,correction symbols
Keywords: Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim