Örgütsel bağlılık ve yönetimin çalışanlara karşı ahlaki sorumluluğunun örgütsel bağlılığa etkisi üzerine tekstil sektöründe bir araştırma - Yılmaz, Özkan (My University, 2003)
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE YÖNETİMİN ÇALIŞANLARA KARŞI AHLAKİ SORUMLULUĞUNUN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ ÜZERİNE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Günümüzde küreselleşme ile birlikte mevcut rekabet ortamı daha da şiddetlenmiştir. Bu rekabet ortamında firmalar avantaj yaratabilecek formüller aramaya başlamışlar ve bu noktada “insan” unsurunun önemli bir faktör olduğu bilincine varmışlardır. İşletmelerin başarısı için çalışanların fiziksel enerjilerinin yanında duygusal enerjilerine de ihtiyaç vardır. Çalışanlar bir çok faktörle işletme amaçlarına isteklendirilebilirler. Bunlardan biri de örgütsel bağlılıktır. İnsan unsurunun ön plana çıkmasıyla birlikte, daha önce bir maliyet olarak görülen sosyal sorumluluk anlayışı, başarı için bir gereklilik haline gelmiştir. Sosyal sorumluluğun işleyişinde iki faktör vardır. Bunlardan ilki yasalardır. Yasalar hukuki açıdan sosyal sorumluluğun yerine getirilmesi için çalışır. Bir de sosyal sorumluluğun ahlaki yönü vardır. Toplumların ahlaki değer yargılarına aykırı bir davranış sosyal tepki ile karşılaşır. Bu çalışmanın amacı, yönetimin çalışanlara karşı ahlaki sorumluluğunun örgütsel bağlılığa etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda İstanbul’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren 50 ve daha fazla çalışana sahip firmalar arasında bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde yönetimin çalışanlara karşı ahlaki sorumlulukları ile örgütsel bağlılık arasında bir ilişki bulunamamıştır. Sonucun bu şekilde çıkmasında ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamının etkili olabileceği göz önüne alınmalıdır. A RESEARCH IN TEXTILES SECTOR ON THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND MORAL RESPONSIBILITY OF MANAGEMENT TO EMPLOYEES ON THE ORGANIZATIONAL COMMITMENT

Today, existing environment of competency has been stricter, together with globalism. In this atmosphere of competency, companies has been looking for the formulas to create advantages for themselves and at this point they have realised importance of the “human” element. The success of business requires not only the physical energy of the employees, but also their emotional energy. The employees can be motivated towards the purposes of the company through many factors. One of them is the organizational commitment. Since the human element has gained priority, social responsibility that was seen as a cost previously has been a requirement. There are two factors in process of social responsibility. First of them is the laws. Laws work for the fulfilment of social responsibility in legal part. Secondly, social responsibility has a moral side. An attitude that is diverse to the moral values of a society faces social reaction. The purpose of this study is to find out the effect of moral responsibility of management to the employees on organizational commitment. In this context, a research was carried out in companies that work in textiles sector in Istanbul, with 50 or more employees . As data collecting system, an inquiry was carried out within this research. As a result of the research, no relation was found between the moral responsibility of management to the employees and organizational commitment. However, it should not be forgotten that the crisis atmosphere in our country may have been effective on the result of this research.
Keywords: Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Personel Yönetimi