Medyada haber etiği ve bir siyasi haber incelemesi - Kardan, Buğra (My University, 2015)
MEDYADA HABER ETİĞİ VE BİR SİYASİ HABER İNCELEMESİ Topluma yön veren, grupların ve bireylerin bağlarını yeniden yorumlayan medya, etik tartışmaların odağındadır. Tartışmaların önemli bölümü haberlerin (veya yayınların) siyasi ve mali menfaatler için kullanımıyla ilgilidir. Etik olarak sorunlu metinlerde medya patronlarının payı vardır. Patronların medya dışı alanlarda büyüme, bu anlamda iktidara yakın olma gayeleri haberlere müdahaleleri arttırmaktadır. Müdahaleler, muhabirlerin ve editörlerin yanlı davranmaları veya hür iradeleriyle konu belirleyememeleri, kaleme alamamaları sorununa neden olmaktadır. Etik olarak sorunlu haberlerin sorumlularından biri de iktidarlardır. İktidarlar, medyayı yanlarına almak için teşviklerden; muhalif yayınları önlemek için sansür, akreditasyon ve vergi yaptırımları gibi yöntemlerden yararlanmaktadır. Bütün bu yöntemler, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını sınırlamaktadır. Yani gerek medya patronlarının gerek iktidarların müdahalelerine bağlı olarak haberlerde çarpıtmalar, abartılar, yorumlar, ithamlar, aşağılamalar içeren cümleler artmakta, yoğun etik ihlaller görülmekte ve bunlara karşı önlemler aranmaktadır. Çalışmada medya ve haber etiği, siyasi bir haber (bir siyasi parti genel başkanına dönük şiddet eylemi) dâhilinde ele alınmış; olayın beş gazete tarafından haberleştirilme biçimi, içerik analizi yöntemiyle kritik sözcüklerin, cümlelerin ve fotoğrafların tahliliyle etik çerçeveden karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İncelemelerin ardından kimi gazetelerde söz konusu haberin ele alınış şeklinde medya organlarının siyasi konumlarının rol oynadığı belirlenmiştir. Medya, Medya Etiği, Haber Etiği, Nesnellik

NEWS ETHICS IN MEDIA AND A POLITICAL NEWS ANALYSIS The media giving a direction to community and reinterpreting the links of individuals, is in the focus of ethical arguments. The crucial parts of news (or publications) are related to political or economical benefits. Ethicaly media owners have profits over the problematic texts. The extensional growths of media owners except the media with their aims willing to be close to the power, increase their interventions in the news. In this context, the interventions result in biased reporters and editors who can not have any rights to determine any topic or write independently. Ethically, one of the responsibilities in problematic news is the power. The power benefits from urges to take the support of media; methods such as accreditation, tax enforcements, and censor to avert opponent publications. All these methods restrict freedom of the press and freedom of information of community. Nameley, the distortions, exaggerations, accuses, comments in the news increase, and it is seen the intensive ethical infractions depending on interventions of both media owners and the power, In the study, media and media ethics are handled ( as violence act toward to chair of a political party) in the political news frame; it is examined the news corresponding shapes of five different newspapers having discrepant political view with the assay of critical words, sentences and photographes through the content analysis as comparative ethical frame. After examining, it has been determined that the political positions of media organs have a role in the news corresponding shape of some newspapers. Key Words: Media, Media Ethics, News Ethics, Objectivity.
Keywords: Ahlaksal Yönleri; Gazetecilik; Gazetecilik Etiği; Medya (İletişim Araçları); Teknolojik Yenilikler; Toplumsal Etkileşim; Türkiye