Mergers and acquisitions and their effects on target firm's financial ratios: evidence from Turkey - Küçükaslan, Dursun (My University, 2015)
rleşme, Satın Alma, Hisse Senedi Fiyatlarına Etki, Finansal Rasyolara Etki, Hedef Şirket BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEMLERİ VE HEDEF ŞİRKETLERİN FİNANSAL ORANLARINA ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Birleşme ve satın alma terimi uluslararası literatürde “Mergers and Acquisition” ya da kısaca “M&A” olarak adlandırılmakta ve hem birleşme hem de satın alma tek bir sözcükle ifade edilmektedir. Ancak Türkçe literatürde birleşme ve satın alma ifadeleri beraber kullanılmamakta her bir işlem bazında birleşme ya da satın alma ifadesi kullanılmaktadır. Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri özellikle gelişmiş ülkelerle kıyas edilemeyecek derecede sınırlı bir geçmişe sahiptir. Bunun nedenleri arasında ekonomik istikrarsızlıklar, işletmelerin ve ülke ekonomisinin birleşme ve satın alma süreci için gerekli ortamı sağlayamaması, yabancı sermayenin Türkiye’ye olan ilgilinin azlığı, gerekli muhasebe standartlarının sağlanamaması sayılabilir. Ancak 90’lı yılların ikinci yarısından sonra özellikle yabancı sermayenin de Türkiye’ye ilgisinin artması ile birlikte Türkiye’de birleşme ve satın alma faaliyetleri önemli ekonomik operasyonlar arasına girmiştir. Rekabet Kurumu Yıllık Karar İstatistiklerine bakıldığında, en çok birleşme ve satın almanın, petrokimya ve kimya sektöründe, ikinci olarak yiyecek içecek sektöründe üçüncü olarak ise enerji sektöründe oluştuğu görülmektedir. Literatürde birçok çalışma birleşme ve satın alma işlemlerinden sonra hedef şirketlerin hisse senedi fiyatlarında diğer şirketler hisse senedi fiyatlarına nazaran daha fazla bir artış meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada da hedef şirketlerin hisse senedi fiyatlarında meydana gelen bu artışın, şirketlerin finansal oranlarında meydana gelen değişimlerle desteklenip desteklenmediği araştırılmış, neticesinde şirketlerin nakit oranlarında ve borçlanma yapılarında %95 güven aralığında anlamlı değişimler meydana geldiği saptanmıştır. Bunun dışında hedef şirketlerin karlılık oranlarında da artış olduğu belirlenmiş olmakla beraber bu artışların % 95 güven aralığında anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır. Mergers, Acquisitions, Effects on Share Prices, Effects on Financial Ratios, Target Company MERGERS AND ACQUISITIONS AND THEIR EFFECTS ON TARGET FIRM'S FINANCIAL RATIOS: EVIDENCE FROM TURKEY Abstract: Merger and Acquisition transactions are called as “Mergers and Acquisition” or shortly “M&A” in literature and this term covers both merger and acquisition transactions. However, in Turkey merger and acquisition terms are not used together, but one such term is used to qualify transactions. In the past there are very limited amount of merger and acquisition transactions in Turkey. The primary reasons of this result are; economic instabilities, the lack of suitable economic environment on the company or market level, the lack of foreign investors’ interest on Turkey, the lack of adequate accounting standards. However after the second part of 90’s, especially with the increased interest of foreign investors, the merger and acquisitions activities became substantial economic activities in Turkey. There are lots of studies concluded that; after merger and acquisition activity there are abnormal returns on the target firm’s share prices. In this study we analyzed, whether the abnormal returns on the target firm’s share prices are supported with the financial ratio changes of the same companies. We concluded that after merger and acquisition activity, the cash ratios and debt structure of the target companies are changed and the change is significant at 95% confidence interval. Apart from this conclusion, we concluded that the profit ratios of the target companies are also increased; however this change is not significant at 95% confidence interval.
Keywords: Muhasebe; Şirketler; Şirketlerin bütünleşme ve birleşmeleri