Gallik asitin C6 Glioma hücrelerinde p38/ jnk yolağı üzerinden mmp-2 ve mmp-9'un ekspresyonlarına etkisi - Yaka, Ebru Bellioğlu (My University, 2020)
Gliomalar beyin tümörlerinin en invaziv şeklidir ve malign beyin tümörlerinin %74,6'sını oluşturmaktadır. Malign tümörlerin tedavisinde kullanılan doğal ajanlar tümör hücrelerini hedeflerken sağlıklı hücrelere zarar vermemeleri sebebiyle önem kazanmıştır. Doğal teropötik bir ürün olan gallik asit, günlük beslenmemizde bulunan çeşitli yiyecek ve bitkilerin fenolik bir bileşenidir. Çalışmamızda C6 glioma hücrelerinde gallik asitin p38/ JNK yolağı üzerinden MMP-2 ve MMP-9’un ekspresyonlarına etkileri incelenmiştir. C6 Glioma hücrelerine uygulanan farklı konsantrasyonlardaki (0-4000µg/ ml) gallik asitin toksisitesi WST-1 yöntemi ile tayin edildi. Hücrelerdeki JNK, p38, MMP-2, MMP-9 mRNA ekspresyon seviyeleri qRT-PZR yöntemi ile JNK/ SAPK, Grap-2/ p38, MMP-2, MMP-9 protein seviyeleri ise ELISA yöntemiyle saptandı. Total oksidan ve antioksidan seviyeleri analiz edildi. WST-1 test sonuçlarına göre, çalışmada 75, 100 ve 150 µg/ ml'lik konsantrasyonlarda gallik asit C6 glioma hücrelerine uygulandı. Gallik asitin 150 µg/ ml konsantrasyonun, 24 ve 48 saatlerde C6 glioma hücrelerinin p38, MMP-2 ve MMP-9 mRNA ekspresyon seviyesini kontrol grubuna kıyasla azalttığı görüldü (P < 0,05 tümü için). C6 glioma hücrelerinde gallik asitin (150 µg/ ml), 24 ve 48 saatlerde MMP-2 ve MMP-9 protein seviyelerinde kontrol grubuna göre anlamlı olmayan bir düşüş gösterdiği belirlendi (P > 0,05 tümü için). 150 µg/ ml konsantrasyonda 24 saat gallik asit uygulanan C6 glioma hücrelerinin kontrol hücrelerine kıyasla total antioksidan ve oksidan seviyelerinin anlamlı olarak arttığı belirlendi. Sonuç olarak; gallik asit uygulaması C6 glioma hücrelerinin proliferasyonunu ve/ veya invazyonunu önlemede etkili olabilir ve bu alandaki çalışmalarla etkin tedavi yöntemleri geliştirilebilir.

Gliomas, the most invasive form of brain tumor and represent 74,6% of malignant brain tumors. The importance of natural agents in the treatment of malignant tumors is increasing because they affect damaged cells but not harmful to healthy cells. As a natural therapeutic product, gallic acid is a phenolic component of a variety of foods and herbs found in our daily diet. In our study, the effects of gallic acid on the expression of MMP-2 and MMP-9 through the p38/ JNK pathway in C6 glioma cells were investigated. The toxicity of gallic acid at different concentrations (0-4000µg/ ml) applied on C6 Glioma cells was determined by WST-1 method. JNK, p38, MMP-2, and MMP-9 mRNA expression levels in cells were determined by qRT-PZR method, and the levels of JNK/ SAPK, Grap-2/ p38, MMP-2 and MMP-9 protein levels were detected by the ELISA method. Total oxidant and antioxidant levels were analyzed. According to WST-1 test results, gallic acid at concentrations of 75, 100 and 150 µg/ ml was applied to C6 glioma cells. The concentration of 150 µg/ ml of gallic acid was found to reduce the p38, MMP-2, and MMP-9 mRNA expression levels in the C6 glioma cells at 24 and 48 hours incubation compared to the control group (P < 0.05 for all). It was determined that gallic acid (150 µg/ ml) applied to C6 glioma cells showed a non-significant decrease in MMP-2, and MMP-9 protein levels compared to the control group after 24 and 48 hours of incubation (P > 0.05 for all). The total antioxidant and oxidant levels in C6 glioma cells treated with gallic acid at a concentration of 150 µg/ ml for 24 hours increased significantly compared to the control cells. As a result; gallic acid administration may be effective in preventing proliferation and/ or invasion of C6 glioma cells, and effective treatment methods can be developed with studies in this area.
Keywords: Biology; Biyoloji; C6 glioma; gallik asit; gene ekspresyonu gallic acid; gene expression; mmp-2; mmp-9; p38/ jnk