İşletmelerde işgörenlerin performans değerlemesine ilişkin olumlu olumsuz tutumları ve uygulamadan bir örnek - Alp, Jülide (My University, 2003)
Performans değerlemesi, insan kaynakları yönetiminin en önemli işlevleri arasındadır. Performans değerlemesi ile kişinin herhangi bir konudaki etkinliğini ve başarı düzeyini belirlemeye yönelik çalışmalar oluşturmaktadır. Etkinlik düzeyi ve başarıyı ölçmek ise oldukça zor bir iştir. Bu zorluğun başlıca nedeni, sözkonusu olanın bir insana yönelik değerlendirme olmasıdır. Diğer bir zorluk ise performans veya başarının subjektif bir kavram olmasıdır. Performans değerlemesi sürecinin önemli bir boyutu değerlenen kişinin psikolojisini anlamak ve yapıcı bir işbirliği anlayışı içinde olmasını sağlamaktır. Bunun sağlanamadığı durumlarda, performans değerlemesi yarardan çok sorunlar yaratan bir sürece dönüşmekte; güvensizlik, gerilim,endişe gibi olumsuz duyguların yaygınlaşmasına neden olmaktadır. İşletmeler kadar işgörenler açısından da önemli yaralar sağlayan performans değerlemesine ilişkin işgörenlerin olumsuz görüş ve tepkileri bulunabilmektedir. Bu çalışma ile performans değerlemesi kavramını işgörenlerin gözüyle incelemek, işgörenlerin değerleme ile ilgili genel düşünceleri ve verdikleri tepkileri ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Performans değerlemesi süreci içinde yaşanan bazı sorun ve aksaklıklar, işgören ve yöneticilerde olumsuz tutum ve düşüncelere yol açan nedenler incelenerek çözüm önerileri sunulmaktadır. Performance appraisal, is one the most important activities of human resources management. Its goal is to provide an accurate picture of past and future employee performance. By the help of performance appraisal, the efficiency and success level of an employee, on a specific subject can be measured; but it is also difficult to measure the efficiency and the level of success. Primary reason of the difficulty, the appraisal is done against a mankind. The other problem is that performance and success can be measured subjectively. Another dimension of performance appraisal process to perceive the psychology of the evaluated employee and provide employee to have the intelligence of affirmative cooperation. Unless providing these concepts, performance appraisal may cause several problems such as, inconfidence , tension and anxiety against organization. The study aims to see the process from the employees' point of view, in line with the perspective emphasizing the important social and organizational context of performance appraisal. The main purpose is to get a general idea of employees' opinions about and reactions to the performance appraisal.
Keywords: Performans Değerlemesi