Uluslararası finansal raporlama standartlarının kar yönetimine etkisi: bağımsız denetçilerin algıları üzerine bir araştırma - Özden, Vildan Evrim Altuk (My University, 2013)
Kar yönetimi, finansal raporlama sürecinde yöneticilerin takdir yetkilerini kullanmaları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kar yönetimi ya bir takım işlemler yoluyla ya da Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri’ndeki (GKGMİ) esnekliklerden faydalanılarak uygulanmaktadır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), işletmenin gerçek finansal durumunu yansıtabilmeleri için yöneticilere, muhasebe tercihlerini yaparken, birçok seçenek sunmaktadır. UFRS’deki bu esnek uygulamalar, kar yönetimine fırsat verebilmektedir. Bu nedenle, UFRS'de kar yönetimine fırsat verebilecek durumların tespit edilmesi önemli hale gelmektedir. Bu çalışmanın amacı UFRS'de kar yönetimi uygulamalarına olanak sağlayacak durumların bağımsız denetçilerin algıları yönünden araştırmaktır. Çalışmada 89 bağımsız denetçiye anket yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre bağımsız denetçilerin UFRS'nin kar yönetimi uygulamalarına fırsat vereceği görüşünü destekledikleri bilgisine ulaşılmıştır. Kar Yönetimi, UFRS, Bağımsız Denetçiler

Earnings management occurs when managers use their judgment in financial reporting process. Earnings management is applied either through some transactions or by utilizing the flexibilities in the Generally Accepted Accounting Principles (GAAP). While managers were making their accounting choices, International Financial Reporting Standards (IFRS) provides them lots of alternatives to reveal the real financial statement of the business. These flexible applications in IFRS enable earnings management. Therefore, it becomes important to determine the situations that make earnings management possible. This study aims to investigate how the situations which allow to earnings management in IFRS are perceived by auditors. In this study 89 auditors are surveyed. The questionnaire results show that auditors support the idea that IFRS enable earnings management. Key Words: Earnings Management, IFRS, Auditors
Keywords: Finansal Tablolar; Maliye; Muhasebe; Muhasebe Hilesi; Şirket Karları; Şirketler; Uluslararası Finansal Raporlama Standartları; Yönetim Muhasebesi