Mesleki teknik öğretmenlerin oluşturmacı öğrenme yeterliliklerinin ve uygulama düzeylerinin web tabanlı-etkileşimli geliştirilmesi - Kilitci, Arzu (My University, 2010)
MESLEKİ TEKNİK ÖĞRETMENLERİN OLUŞTURMACI ÖĞRENME YETERLİLİKLERİNİN VE UYGULAMA DÜZEYLERİNİN WEB TABANLI-ETKİLEŞİMLİ GELİŞTİRİLMESİ Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan mesleki ve teknik öğretmenlerin; hedef kitleyi merkeze alarak öğretme-öğrenme süreçlerinde kalıcı izli, unutulmayan ve ileri de kullanılabilir öğrenmeleri gerçekleştirebilmeleri için eğit-bilimsel anlamda gelişimlerinin sürekli desteklenmesi gereklidir. Teknolojinin sunduğu olanakların mesleki ve teknik öğretmenler tarafından kullanılması da değişen ve gelişen dünyaya uyumlarında önemli bir etken ve gereksinim olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın genel amacı, mesleki ve teknik öğretmenlerin oluşturmacı öğrenme yaklaşımı ile ilgili yeterlilik ve uygulama düzeylerinin kendi algılarına göre belirlenmesi ve oluşturmacı (yapılandırmacı) öğrenme yaklaşımı ile ilgili daha güçlü, yetkin ve donanımlı öğretmenler olabilmelerine destek vermektir. Bu ana amaç doğrultusunda, belirlenen çeşitli değişkenler ile mesleki ve teknik öğretmenlerin oluşturmacı öğrenme yaklaşımına ilişkin yeterlik ve uygulama düzeyleri arasında anlamlı farklar olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaca uygun olarak araştırma tarama modeline göre tasarlanmıştır. Mesleki ve teknik öğretmenlerin oluşturmacı öğrenme yeterlilikleri ve uygulama düzeyleri ile ilgili veriler elde etmek için ‘Mesleki - Teknik Öğretmenlerin Oluşturmacı Öğrenme Yeterlilik Ve Uygulama Düzeyleri Ölçeği’ geliştirilmiştir. Ölçek 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kişisel bilgileri edinmeye yönelik sorular yer almakta, ikinci bölüm ise kendi arasında 5 alt boyut ve bu boyutlara ilişkin ifadelerden oluşmaktadır. Bu alt boyutlar; öğretimi planlama, öğretim ortamının (derslik, atölye veya laboratuar) tasarımı, öğretim sürecinde kullanılmak üzere materyal hazırlama, öğretim sürecinde uygulama ve etkinlik ve öğretimin değerlendirilmesidir. Ölçeğin üçüncü bölümünde ise mesleki ve teknik öğretmenler eklemek istedikleri görüş ve önerileri belirtmişlerdir. Araştırma kapsamında ulaşılan kaynaklar ile ölçme aracının sonuçları da dikkate alınarak, mesleki ve teknik öğretmenler için kullanımı kolay e- oluşturmacı öğrenme web ara yüzü hazırlanmıştır. İstekli mesleki ve teknik öğretmenler sisteme üye olarak e- oluşturmacı öğrenme ortamında bulunan bilgilerden yararlanarak kendilerini; yer, zaman ve mekân sınırlaması olmadan geliştirebilmektedir. Araştırmanın evrenini 2009 – 2010 Eğitim - Öğretim yılında İstanbul İli’nde görev yapan mesleki ve teknik öğretmenler oluşmaktadır. Örneklemini ise, İstanbul İli’nde; bilişim teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi, makine teknolojisi ve muhasebe - finansman alanlarından 15 farklı meslek lisesinden rastgele (random) seçilen 230 meslek öğretmeni oluşturmaktadır. Yapılan istatistikî analizlerde; meslek liselerinde görev yapan mesleki ve teknik öğretmenlerin oluşturmacı öğrenme yeterlilikleri ve uygulama düzeyleri çeşitli değişkenlere göre ele alınmış ve elde edilen bulgulara ilişkin sonuçlar ortaya konulmuştur. Deneklere uygulanan ölçme aracından elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 18.0 istatistik kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş, sonuçlar yorumlanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Bilgisayar Destekli Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Teknoloji; Teknoloji Eğitimi