The relationship between personality and being exposed to workplace bullyig or mobbing - Gülen, Öznur (My University, 2008)
Son yıllarda örgütlerde ve akademik çevrede sıkça tartısılan, çalısmamızda “workplace bullying” kavramı ile ifade ettigimiz psikolojik siddet ‘etik olarak kabul edilmeyecek olan belirli bir periyot ve en az 6 aylık bir süreçte ortaya çıkan ve kurbanın fiziksel ve/ veya psikolojik saglıgını olumsuz etkileyen davranıslar’ olarak tanımlanabilir. Psikolojik siddet ile bu davranıslara maruz kalan “kurban” olarak nitelendirdigimiz çalısanların kisilik yapıları arasındaki iliski arastırılmak üzere bu çalısma yapılmıstır. Henüz yeni ve az bilinen bir konu olan psikolojik siddet ve kurbanın kisiligi konusunda Türkiye’de henüz bir akademik çalısma yapılmadıgı için, uluslararası çalısmalar incelendiginde kurbanın kisiliginin psikolojik siddete maruz kalmanın sebeplerinden biri olarak ele alınması gerektigi sonucuna ulasılmıstır. Çalısmanın literatür kısmında bu konu ile ilgili temel bilgiler verildikten sonra “Psikolojik siddete maruz kalma ile kurbanın kisiligi arasında anlamlı bir iliski varmıdır?” Arastırma sorumuza yanıt aramak üzere istatistiksel analizler yapılmıs, örnek kütlemizle sınırılı olarak anlamlı sonuçlara ulasılmıstır. Bu degiskenlerle yeni çalısmaların farklı örnek kütleleri ve ölçeklerle hem literatür, hem de uygulama alanlarına olumlu katkısı olacagına inanmaktayım.

The psychological terror, frequently in discussion at organizations and academia, which is stated as “workplace bullying” in the study is can be defined as ‘behaviors that ethically unacceptable, occurring periodically and at least in 6 month process and affect the victim’s physical and/ or physiological health negatively’. The study is done in order to investigate the relation between workplace bullying and personality of employee being exposed to such behaviors that is stated as “victim”. Because there is not yet an academic study in Turkey about workplace bullying, which is just new and less known issue and personality of victim, by investigating international researches, personality of victim is found to have taken into consideration as one of antecedent of workplace bullying. After main information about the subject were given in literature section in the study, to find answer to the research question “Is there a significant relation between being exposed to workplace bullying and victim’s personality”, statistical analysis were done and found significant results limited by the sample. I believe that new studies about the variables by different samples and scales have contribution both on literature and application.
Keywords: Çalışma_Psikolojik Yönleri; İnsan Kaynakları; Mobbing; Psikolojik Şiddet (Mobbing)