Geleneksel giyim kuşamda gelin kıyafetlerinin günümüze erişmesi ve yöresel belgeleme - Edirne, Tekirdağ, Kırklareli - Yalçın, Sema (My University, 2019)
Yaşamın temel dönüm noktalarından biri olan evlenme, hem kadın ve erkeğin yaşamını birleştirmesi bireysel olduğu kadar aile ve akrabalık bağlarının kurulması açısından da toplumsal bir olgu olarak kabul edilir. Evlenme törenlerine ait Giyim Kuşam da önemli bir yere sahip olan Gelin Kıyafetleri farklı toplumlarda, farklı kültürlerde, farklı biçimlerde kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Ülkemizde, tarihsel süreçte gelin kıyafetlerinin; kültürel birikimler, iklimsel farklılıklar ve yaşam biçimleri, inanç, âdet ve gelenek göreneklerin etkisiyle biçimlendiği izlenmektedir. Bu değişimlerin oluşmasında modanın ve popüler kültürün etkileri büyüktür.Çalışmamızın amacı; ülkemizde, belli bir bölgeye yönelik geleneksel giyim ve kuşam kültürü açısından gelin kıyafetlerini tarihsel süreçte kültürel değişim ile ilişkilendirilerek irdelemek, günümüze erişiminin esas özelliklerini belirlemek ve belirlenen bölge sınırları içinde (Trakya Bölgesi: Edirne, Tekirdağ, KIrklareli yöresi) günümüzdeki durumunu örnek belgelerle saptamaktır. Tezimiz; geleneksel mirasımız olan yöresel kıyafetlerimizin kaybolmasının önlenmesi ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayabilinmesini amaçlamaktadır.Tez kapsamında Trakya Bölgesi'nin tüm illerinde (Edirne, Tekirdağ, KIrklareli ve yöresi) alan araştırması (gözlem, yerinde röportaj ve belgeleme) yapılmıştır. Müzelerde koleksiyonlar ve envanter kayıtlarının araştırılması; güncel tasarımlar ve elde edilen örnekler üzerinde yörede yaşayan kişilerle bire bir görüşmeler yapılarak ayrıntılı incelenmesi ile gelin kıyafetlerinin yapısal özelliklerinin; renk, malzeme, biçimsel, simgesel ve kültürel ana başlıkları altında detaylı olarak araştırılarak örneklerle belgelenmesi çalışmalarımızın yöntemini belirlemektedir. Çalışmalarımız, geleneksel giyim ve kuşamın sürdürülebilirliği açısından; Trakya Bölgesi'ne yerleşmiş olan göçmen toplulukların birbirleri ile olan etkileşimlerinin gelin kıyafetlerine yansıdığını ve bu kültür zenginliğinin günümüzde yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasının sağlandığını belgelemektedir.

The marriage, one of the basic milestones of life, as well as being considered as an individual fact due to the joining of vvoman's and man's lives, it is accepted as a social fact in terms of the establishment of family and relationship by affinity. The bridal govvns, which have an important place among the clothing and apparel of the vvedding ceremonies, have been used and stili being used differently in different societies and different cultures. İn our country, it is observed that during the historical process the bridal govvns have been shaped based on the cultural accumulation, climatic differences and life styles and effect of the beliefs, customs and traditions. The effects of fashion and popular culture are vitally important in these changes occurring.The purpose of our study is to examine the bridal gowns of a certain region in terms of the traditional clothing and apparel by associating with the cultural changes during the historical process; to specify the main characteristics of its access to novvadays and to determine its present situation vvithin the boundaries of the region determined (Thrace Region: Edirne, Tekirdağ and KIrklareli regions) with sample document. Our thesis aims to prevent the loss of our regional clothing, our traditional inheritance, and to make a contribution for being hand down the next generations.VVithin the framevvork of the thesis, field vvorks (observation, on-site intervievv and documentation) have been done in ali provinces of the Thrace Region (Edirne, Tekirdağ and KIrklareli regions). The examination of the collections and inventory records in the museums, detailed research by having one on one meetings with the people living in the region regarding the current designs and samples obtained and illustration of the structural characteristics of the bridal govvns by examining comprehensively under the titles of color, material, formal, symbolic and cultural determines the method of our studies. Our studies document that, in terms of the sustainability of the traditional clothing and apparel, the interaction of the immigrant communities settled in the Thrace Region with each other is reflected on the bridal govvns and the handing dovvn the next generations is ensured by maintaining this cultural vvealth.
Keywords: Clothing and dress; Düğün Törenleri; Fine arts education; Gacal; Gacallar; Geleneksel Gelin Kıyafeti; Giyim ve giysi; Güzel sanatlar eğitimi; Pomak; Pomaklar Traditional Bridal Gown; Thrace Region; Trakya Bölgesi; Wedding Ceremonies