Pilates stüdyo işletmeciliğinde finansal kaynaklar ve sorunlar - Şeker, Nuray (My University, 2025)
Pilates stüdyo işletmeciliğinde finansal kaynaklar ve sorunlar Amaç: Bu çalışmanın amacı. İstanbul ilinde faaliyet gösteren pilates stüdyolarının finansal kaynaklarını ve karşılaştıkları başlıca sorunları incelemektir. Ayrıca işletmecilerin finansal sürdürülebilirlik stratejileri ile sektördeki başarı ve başarısızlık nedenlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma deseninde gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmelerle 15 Kadın pilates stüdyosu işletmecisinden toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların stüdyo açılışında kullandıkları başlıca finansal kaynaklar öz sermaye, aile desteği ve banka kredileridir. Finansal zorluklar arasında kira yükü, müşteri devamlılığı, pazarlama eksiklikleri ve vergi yükümlülükleri öne çıkmaktadır. Ayrıca lisanssız işletmelerin haksız rekabete neden olduğu vurgulanmıştır. Sonuç: Pilates stüdyolarının sürdürülebilirliği, yalnızca mali kaynaklara değil; yönetimsel becerilere, dijital adaptasyona ve sektörel destek mekanizmalarına bağlıdır. Girişimcilik desteği, sektörel eğitim ve yasal düzenlemeler, işletmelerin uzun vadeli başarısını artırabilir.

Financial resources and challenges in pilates studio management Objective: This study aims to examine the financial resources and major challenges of Pilates studios operating in Istanbul. It also evaluates the sustainability strategies of entrepreneurs and the factors behind business success or failure in the sector. Materials and Methods: The research was conducted using a qualitative design. Data were collected through semi-structured interviews with 15 female Pilates studio owners and analyzed using thematic analysis. Results: Participants reported that their initial investments were funded mainly through personal savings, family support, and bank loans. The most cited financial challenges were high rental costs, client retention, marketing deficiencies, and tax obligations. Unlicensed operators were also noted as causing unfair competition. Conclusion: The sustainability of Pilates studios depends not only on financial capital but also on managerial skills, digital adaptation, and systemic sectoral support. Entrepreneurship incentives, sector-specific training, and legal regulations may enhance long-term success.
Financial resources and challenges in pilates studio management
Keywords: financial resources; finansal kaynaklar; Management; nitel araştırma; Pilates; qualitative research; Spor; Spor idaresi; spor işletmeciliği; Spor işletmeleri; Sport; Sport business; Sports administration; sports management; studio operations; stüdyo yönetimi; Türkiye; Yönetim