Türkiye’de kamusal alan ve televizyon: vatandaş televizyonundan tüketici televizyonuna dönüşüm süreci - Avcı, Artun (My University, 2007)
TÜRKİYE’DE KAMUSAL ALAN VE TELEVİZYON: VATANDAŞ TELEVİZYONUNDAN TÜKETİCİ TELEVİZYONUNA DÖNÜŞÜM SÜRECİ ÖZET Habermas’ın kamusal alan kavramı ile televizyon arasında ilişki kurmaya çalışan bu tez çalışması, kitle iletişimin giderek artan ticarileşmesi, reklam gelirlerinin ve izlenme oranlarının önemli hale gelmesi, kamusal alanın politik-entelektüel-edebi içeriğinin boşaltılması ve tüketim ideolojisinin biçimlendirdiği yeni bir içerikle doldurulması sonucu “prime-time” adı verilen ana-yayın kuşağındaki programcılık tipolojilerinin ve içeriklerinin tercihinde tüketim ideolojisinin nasıl belirleyici olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Televizyon program içeriklerinde kamusal sorunların çözümü için siyasal bir açılım sağlamaktan çok izlenme oranını arttırmayı hedefleyen “sansasyonel olanı kamusal ve siyasal olana” tercih edilmesi söz konusudur. Televizyonun kamusal alanın bir ayağı olma ideali, yurttaşlık söyleminin ticarileşme ve metalaşma süreçleri ile birlikte tüketici söylemine indirgenmesi sonucunu doğurmuştur. Ticari medyanın iç mantığına göre belirlenen ve değişen program tipolojileri dolaylı olarak kamusal ve siyasal alanı sınırlarken / darlaştırırken tüketim alanını genişletir. Medya kamusal alanına rengini veren ticarileşme ve metalaşma, kamusal alan (ve demokrasi) ile medya arasındaki kurulacak olan ilişkinin normatif, etik, özgürlükçü temellerinin sarsılmasına neden olur Tüketim alanının genişlemesi, siyasal haklar ve sorumluluklar ile tanımlanan “yurttaşlığı” mal ve hizmet satın alma güçleriyle tanımlanan “tüketici” ye dönüştürür. THE PUBLIC SPHERE AND TELEVISION IN TURKEY: THE TRANSITION FROM CIVIC-ORIENTED TELEVISION TO CONSUMER TELEVISION

This dissertation has an aim to associate the notions public sphere and television. During the commercialization of mass media, the incoming of the advertisements and the ratings consider to be more important than ever. This lead up to blaze the content of the public sphere litarally, politically and intellectually. And also give a path to full the field by consuming ideology which has formed by the decisions of prime time programming and program tipologies. This study will try to explore the duration, how the meaning of consuming ideology take a significant role in contemporary tv.
Keywords: Televizyon_İletişim