Sudan’daki askerî darbeler ve Ortadoğu’ya etkileri - Öğdür, İsa (My University, 2010)
Bu çalışmada genelde Ortadoğu ülkeleri, özelde ise Sudan’da yaşanan siyasî tecrübeler ve bu tecrübelerin uluslararası yansımaları konu edilmiştir. Tarihî süreç içerisinde kendi kendisini yönetme tecrübesinden yoksun olan Sudan’ın 1956’daki bağımsızlığından günümüze kadar elde ettiği demokratik birikimlerin kazanılmasına ya da demokratik gelişim sürecinin askıya alınmasına etki eden faktörler üzerinde durulmuştur. Bölge insanı sosyal ve ekonomik problemlerle karşılaştıkça bir suçlu arayışına girmiş, sorumlu olarak yöneticilerini ya da Batıyı görmüşlerdir. Ekonomik ve sosyal sorunlar karşısında tepki gösteren halk, İslâm’ı bir çözüm olarak görmüştür. Sudan aydını ve ordusu yüzlerce etnik ve dinî farklılığı bir arada tutabilme adına İslâm’ı siyasallaştırmış ve meşruiyetlerinin temeline oturtmuşlardır. Yönetime gelmenin “silahla”, yönetimde kalabilmenin “siyasal İslâm’la” sağlandığı Sudan’da, bu politikaların uluslararası ilişkilerine nasıl yansıdığı üzerinde de ayrıca durulmuştur.

The theme of this project is the political experiences that sudanese face and the international reflections of these experiences. I intended to highlight the factors that blocks the democracy and the factors that positively affects the democratical savings since 1956. The people of this region always blame administrators and western countries when they face an economical or social problems. They see Islam as salvation from economical and political problems. Sudanese intellectuals and military authorities placed Islam in the core of their constitutional monarchy, to be able to hold hundrets of ethnical and relicious differences together. In the lights of above mentioned circumstances, i also intended to highlight the reactions of these politics over sudanese international relations.
Keywords: Ortadoğu_Uluslararası İlişkiler; Siayaset ve Yönetim_Sudan; Uluslararası İlişkiler_Sudan