Görüntü işlemeye dayalı web tabanlı çalışan test okuma-değerlendirme ve analiz programının geliştirilmesi - Yıldırım, Rabia Doğan (My University, 2021)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında görüntü işleme tekniği kullanılarak optik form üzerinden test sonuçlarının okunması, değerlendirilmesi ve analizi gerçekleştirilmiştir. Web tabanlı çalışan bir arayüze sahip olan çalışmada çoktan seçmeli sınav türünde yapılan sınavlara ait optik form değerlendirmesi yapılması hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı görüntü işleme ile optik form okuma yazılımının online bir siteye entegre edilmesidir. Böylece herhangi bir uygulamaya gerek duyulmaksızın internet erişimi ile optik okuma işlemi gerçekleştirilmektedir. Geleneksel yöntemlerde kullanılan cihazlar, manuel okumalar, uygulamalar; ek ücret, daha fazla zaman harcama ve benzeri gibi dezavantajları sebebiyle daha kullanışlı ve az maliyetli olan internet erişimini temel edinen bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada PHP yazılım dili kullanılmış olup MySQL veritabanı ile desteklenmiştir. Temel amacı optik okuma işlemi yapmak olan yazılımda; bir okula ait öğretmenlerin, derslerin, öğrencilerin ve sınavların kontrolü de sağlanmaktadır. Çalışma ile tasarlanmış olan web sitesi ve optik değerlendirme işlevinin kullanılabilmesi için internet olması yeterlidir. Oturum hakkı alan okullara tanımlanan yetkili öğretmen tarafından tüm işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

In this master's thesis, reading, evaluation and analysis of test results over optical form were carried out using image processing technique. In the study, which has a web-based working interface, it is aimed to evaluate the optical form of the multiple-choice exams. The aim of the study is to integrate image processing and optical form reading software into an online site. Thus, optical reading is performed with internet access without the need for any application. Devices used in traditional methods, manual readings, applications; A study based on internet access, which is more convenient and less costly due to disadvantages such as additional fees, spending more time and so on, has been conducted. PHP software language was used in the study and supported by MySQL database. In the software, the main purpose of which is to perform optical reading; Control of teachers, lessons, students and exams of a school is also provided. It is sufficient to have internet in order to use the website and optical evaluation function designed with the study. All transactions can be carried out by the authorized teacher defined for the schools that have the right of residence.
Keywords: Engineering; GÖRÜNTÜ İŞLEME; Mechatronics; Mekatronik; Mühendislik; OPTK OKUMA; TEST DEĞERLENDİRME WEB BASED EXAM CREATING and RESULT ANALYSIS SYSTEM