Nushî Efendi’nin “Mürşidu’L-Gınâ Fi Şerhi’L-Emsileti Ve’L-Binâ” adlı eserinin tahkiki - Yazıcı, Fatih (My University, 2010)
Bu çalışmamızın amacı Arap dili öğretiminde temel eserlerden biri olan Binâu’l-Ef’âl kitabına şerh yazan birçok müelliften biri olan Nushi Efendi (Muslihuddin el-Lârî)’nin Mürşidu’l-Gınâ fi Şerhi Emsileti’l-Binâ adlı eserinin edisyon kritiğini yapmak aynı zamanda da müellif hakkında mâlumât vermektir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun takdimi yapılmış ve kaynakların kullanımı izah edilmiştir. Birinci bölümde Nushî (Lârî)’nin hayatı, tahsil hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Binâu’l-Ef’âl kitabının içeriği ve üzerine yapılmış şerhler ifade edildikten sonra konumuz olan Mürşidu’l-gına fî şerhi emsileti’l-bina’nın te’lif sebebi, dili, üslûbu ve metodu, kaynakları hakkında mâlûmat verilmiş, arkasından nüshaların tavsîfi yapılmış ve son olarak da tahkikte takip edilen metod ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde ise eserin tahkiki yapılmıştır. Tahkikte eserin yazma nüshalarında Süleymaniye Kütüphanesi Hafid Efendi Bölümü 412-001 no’lu nüsha esas alınmış ve nüshalar arasındaki farklılıklar dipnotlarda ifade edilmiştir.

The purpose of study is to criticize edition of Mürşidu’l-Gınâ fi Şerhi Emsileti’l-Binâ which is fundemental work for teaching Arabic by Nushi Efendi (Muslihuddin el-Lârî) who is one of writer of writing interpretation of Binâu’l-Ef’âl. Our study consists of an introduction and three part. The subject was introduced and the use of references was explaind in introduction part. The first part consists of biography of Nushî (Lârî), education life, personality of Nushî (Lârî) and his works. In the second part, after the content of Binâu’l-Ef’âl and the interpretation of Binâu’l-Ef’âl, the cause of Mürşidu’l-gına fî şerhi emsileti’l-bina that is our subject, wording and methods, references are informed, then its copies was qualified and, finally the following method of verification was expressed. Third part consists of verification of work. In verification, main copy is at Süleymaniye Library in Section of Hafid Efendi number of 412-001 and differences of copies were expressed in footnotes.
Keywords: Arap Dili