Kur'an'daki sosyal ahlak kavramlarına semantik yaklaşım - Naasou, Semar Esad (My University, 2022)
Kur'an’daki Sosyal Ahlak Kavramlarına Semantik Yaklaşım'' başlıklı araştırmamız, Kur'an-ı Kerim'deki ahlaki kavramların, sosyal hayattaki etkilerini belirlemede semantiğin fonksiyonunu açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma, incelenen kavramların iç yapısına dayalı olarak gösteren ile gösterilen arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiden kaynaklanan sosyal, psikolojik ve entelektüel yansımaları ele alan anlam eksenlerinden yararlanmaya dayanmaktadır. Anlam eksenleri, bireylerin ve bir bütün olarak toplumun psikolojik durumunun yanı sıra sosyal ve entelektüel hayattaki gelişmeleri ve değişimleri yansıtan kelime ve terimleri bulmak için bir temel olarak kabul edilebilir. Araştırma, söz konusu kelime ve terimlerin anlamsal özelliklerini ve aralarındaki anlam farklarını ortaya koymaya yardımcı olacak kapsam, eşanlamlılık, zıt anlamlılık ve bağdaşmazlık gibi anlam ilişkileri hakkında uygulamalı bir çalışma niteliğindedir. Buna ek olarak abartıdan uzak bir şekilde ve objektifliği korumaya çalışarak kelimelerdeki ses özelliklerinin anlam üzerindeki etkisini de mümkün olduğunca göz önünde bulundurmuştur. Araştırma, Kur'an-ı Kerim'deki sözlüksel ve terimsel bağlamları ve anlam ilişkileri içine girdikleri diğer kelimeleri gözönünde bulundurarak temel ahlaki kavramların (ihsan, maruf, birr, adl, kıst, suhriyye infak vb.) neler olduğunu belirlemeyi, bu ahlaki kavramlar üzerinden bir sosyal ahlak sistemine ulaşmayı ve böylece açıkça tanımlanmış bir sosyal ahlak teorisi ortaya koymayı hedeflemiştir.

This study, which is entitled: Social Ethics in the Holy Qur’an (Semantic Analysis) sheds light on the aspect of how to use semantics in defining ethical concepts that pertain to the social aspect in the Holy Qur’an, based on making use of the semantic axes that dealt with the relationship between signifier and signified and the social, psychological and intellectual repercussions resulting from the above-mentioned concepts, depending on the internal structure of the word (Morphology). On the other hand, the term Root Words, which can be adopted as a rule to be followed in finding vocabulary and terms that keep pace with social and intellectual life, as well as the psychological state of the individual and the society as a whole, is an aspect that we have not seen except in a few attempts by linguists. An important point has not been overlooked, which is to benefit from the use of the connotation, whenever possible, within the scope of objectivity and far from exaggeration. In addition to an applied study of the semantic relations of the vocabulary of social ethics from inclusion, synonymy, contrast and dissonance, which helped to draw the features of the concepts in this research. Finally, this research came out with a clear social ethical theory, in addition to coming up with a social ethical system through the contexts and vocabulary of the Holy Quran. It was also determined what the main ethical concepts are, which are as follows: benevolence, kindness, righteousness, justice, equity, irony, and spending, by clarifying their linguistic and idiomatic contexts in the Holy Qur’an, and other vocabulary related to semantic relations.
Keywords: Arabic Language and Rhetoric; Arap Dili ve Belagatı; Dilbilim Semantics; Islam; İslam; Linguistics; Semantik