İngilizce hazırlık programlarındaki öğretim elemanlarının çokkültürlü eğitim yeterlik algıları ve tutumları - Bağış, Nurdan (My University, 2024)
Modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen çokkültürlülük eğitime de mutlaka dahil edilmesi gereken bir gerçekliktir. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı göz önüne alındığında çokkültürlülüğün Türkiye’deki önemi de daha iyi anlaşılabilir. Yapılan alanyazın taraması sonucunda mevcut çalışmalardaki en büyük sorunun çokkültürlü eğitim alanındaki araştırmaların genellikle ilk ve orta okul öğretmenleriyle ve çokkültürlü yapının daha nadir olduğu illerde yapılmış olduğu saptanmıştır. Üniversite seviyesinde ve özellikle de öğretim elemanlarıyla yapılan çalışmalar ise yok denecek kadar azdır. Bu araştırmada, Türkiye’deki uluslararası öğrenciler çoğunlukla yüksek öğrenim seviyesinde olduğundan, Türkiye’deki üniversitelerde bulunan İngilizce hazırlık programlarında eğitim veren öğretim elemanlarının çokkültürlü eğitime karşı tutumları ve bu konudaki yeterlik algılarının cinsiyet, kıdem, mezuniyet durumu, çokkültürlü eğitim konusunda hizmet içi eğitim alma durumu, yurtdışı deneyimi, çocukluğun geçirildiği yer, yaş ve üniversite türü değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Çokkültürlü Yeterlik Algısı Ölçeği (ÇYAÖ), Öğretmenlerin Çokkültürlü Tutumları Ölçeği (ÖÇTÖ) ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 26 istatistik paket analiz edilmiştir. Ölçekler, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üniversitelerin İngilizce hazırlık birimlerinde çalışan 4522 öğretim elemanına eposta yoluyla ulaştırılmış ve 235 kişi çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma sonucunda öğretim elemanlarının çokkültürlü yeterlik algıları ile çokkültürlü eğitim tutumları arasında yüksek düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre kadınların çokkültürlü yeterlik algılarının erkeklere göre anlamlı olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır. Katılımcıların çokkültürlü eğitim tutumları ise cinsiyet ve mezuniyet durumuna göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Cinsiyet değişkenine göre, kadınların çokkültürlü eğitim tutumları erkeklerinkinden anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Mezuniyet durumuna göre ise doktora mezunları ve yüksek lisans öğrencilerinin lisans mezunu olan katılımcılardan anlamlı olarak daha yüksek tutuma sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Multiculturalism, which has become an indispensable reality of the modern world, is a practice that must also be well-integrated into education. Considering the number of international students in Turkiye, significance of multiculturalism in Turkiye can also be comprehended much better. The literature review, on the other hand, demonstrates that the foremost issue in the existing literature is that multicultural education research is predominantly conducted over primary and secondary school teachers as well as taking place in provinces where multicultural structure is rather rare. Research conducted at the university level, especially with the teaching staff, is almost non-existent. Since international students in Turkiye are mostly at higher education institutions, this research examined the multicultural education competence perceptions and attitudes of the English preparatory program instructors. It investigates whether gender, seniority in service, graduation status, in-service training status in multicultural education, overseas experience, the place where childhood was spent, age and the university type variables had any significant impact on competence perceptions and attitudes. Multicultural Competence Perception Scale (ÇYAÖ), Teachers' Multicultural Attitudes Scale (ÖÇTÖ) and demographic information questionnaire are used to obtain the data. The survey data is analyzed using SPSS 26 statistics package program. For the survey, the scales and the questionnaire were sent via e-mail to 4522 academics working in English preparatory departments of universities in different regions of Turkey, and 235 people voluntarily participated. The results showed that there is a quite high level of positive relationship between teachers' multicultural competence perceptions and their multicultural education attitudes. In addition, the multicultural competence perceptions of the participants significantly differ in the gender variable. In that regard, women's multicultural competence perceptions are relatively higher than men. The multicultural education attitudes also differ significantly according to their gender and the graduation status. According to the gender status, women’s multicultural education attitudes are significantly higher than men. Moreover, according to the graduation status, it is observed that doctoral graduates and master’s students have significantly higher attitude scores than those with a just bachelor’s degree.
Keywords: attitudes of instructors; competence perceptions of instructors; çokkültürlü eğitim; Çokkültürlülük; English language; foreign language education; İngiliz dili; multicultural education; Öğrenim ve öğretim; öğretim elemanlarının tutumları; öğretim elemanlarının yeterlik algıları Multiculturalism; Study and taching; yabancı dil eğitimi