Kobi’ler için uluslararası finansal raporlama standardı: Türkiye’de uygulanabilirliğinin ve olası etkilerinin incelenmesi - Üçoğlu, Derya (My University, 2012)
KOBİ TFRS, UFRS, UMS, Finansal Raporlama ÖZET 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte, halka açık olmayan ve kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunmayan işletmelerin de uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun finansal raporlama yapmaları gündeme gelmiştir. Türkiye’deki mevcut muhasebe uygulamaları ile KOBİ TFRS arasında ciddi farklılıklar bulunması, bu geçişi KOBİ’ler açısından son derece önemli kılmaktadır. Bu tezin amacı da, KOBİ TFRS’nin uygulanabilirliğinin ve uygulanması durumunda ortaya çıkacak olası etkilerinin belirlenmesidir. Tezin ilk bölümünde Standart’ın hazırlık sürecine ve KOBİ’lerin ekonomideki yerine değinilmiş, daha sonra da KOBİ TFRS hükümleri örneklerle ele alınarak açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde, orta ölçekli bir KOBİ üzerinde vaka çalışması yapılarak KOBİ TFRS kapsamında ilk geçiş bilançosu düzenlenmiştir. Bu esnada karşılaşılan zorluklar ve sorunlar tespit edilmiş ve mevcut muhasebe sisteminden KOBİ TFRS’ye geçişin işletmenin bilançosuna etkileri analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde de alanında uzman 22 kişi ile yüz yüze mülakatlar yapılarak, KOBİ TFRS’nin uygulanabilirliği ve olası etkileri konusundaki görüşleri alınmıştır. Görüşme sonuçları değerlendirilerek olası etkiler belirlenmiş ve öneriler geliştirilmiştir. IFRS for SMEs, IFRS, IAS, Financial Reporting

Together with the enactment of the new Turkish Commercial Code, No.6102, entities that are not publicly held and do not have public accountability are also required to do their financial reporting in accordance with international financial reporting standards. The fact that there are significant differences between the current accounting practices in Turkey and the IFRS for SMEs, makes this transition a very important topic for SMEs. The purpose of this thesis is to question the applicability and the possible effects that would arise with the application of IFRS for SMEs. In the first part of the thesis, the preparation process for the application of the Standard and the importance of SMEs for the economy is addressed, and then requirements of the IFRS for SMEs are explained through the use of examples. In the second part, a case study is implemented on a medium scaled SME and a transitory balance sheet is prepared in accordance with IFRS for SMEs. Throughout this implementation, the difficulties and the problems related with the process are determined and the effects of the transition from the current accounting system to IFRS for SMEs on the balance sheet of the company are analyzed. In the third part, face-to-face interviews with 22 professionals are conducted and their views on the applicability and the possible effects of the IFRS for SMEs are documented. The results of the interviews are then evaluated and proposals are developed.
Keywords: Finansal Raporlama; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ)