Heykalot literatüründe Metatron kavramı - Yılmaz, Ceyhun (My University, 2019)
Heykalot Literatürü, birinci bin yıla denk düşen dönemde Yahudi mistisizminin ana kaynağını oluşturan yazmalardır. Bu yazmalar başta göğe yükselme ve Sar Tora olmak üzere iki ana konu etrafında şekillense de, Tanrı, melekbilimi, kozmoloji ve ilahiler gibi birçok temayı da içinde barındırmaktadır. Yahudi melekbilimi açısından değerlendirildiğinde, Metatron isimli baş melek ile ilgili bilgilerin çok büyük bir kısmı bu literatür içerisinde bulunan 3.Hanok (Sefer Heykalot) kitabında yer alır. Bu kitapta Metatron’un nasıl baş melek haline geldiği ve bu göreviyle ilgili nitelikleri ve sıfatları anlatılmaktadır. Çalışmamızda öncelikle Heykalot Literatürü’nün kaynakları, kökenleri, konuları ve melekbilimi anlayışı ortaya konulmuştur. Daha sonra Metatron kavramı ele alınarak, bu kavramın kökenleri diğer başmelek figürleri çerçevesinde değerlendirilmiş ve bu meleğin Heykalot Literatürü içerisindeki konumu incelenmiştir.

Hekhalot Literature is the writings which consistute the main sources of jewish mysticism in the first millenium BC. These writings ,taking shaping with mainly ascent and Sar Tora themes, include other themes such as God, angelology, cosmology and hymns. In terms of jewish angeology, the majority of the knowledge of the archangel whose names is Metatron, is in the 3.Enoch being in this literature. This book explains how Metatron became an archangel and the qualities and the titles of his role. In this study, first of all, sources, origins, themes and angelology of Hekhalot Literature are introduced. Afterwards, I aim to analyse Metatron and the origins of him within the frame of other archangel figures and to examine the position of this angel in Hekhalot Literature.
Keywords: Angelology; Din; Heykalot Literatürü; History; Melekbilimi; Metatron; Mistisizm Hekhalot Literature; Mysticism; Religion; Tarih