WEB kazıma (scraping) tekniği ile www’de anahtar kelime tabanlı literatür taraması uygulamasının gerçekleştirilmesi - Mutlu, Muhammed Ali (My University, 2021)
Proje, makale, tez gibi çalışmaların başarıya ulaşmasında rol oynayan etkenlerin başında çalışma öncesinde yapılan literatür taraması gelmektedir. Literatür çalışmasının kapsamlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi yapılacak çalışmanın sağlam temellere oturmasını ve böylelikle yapılan işin kalitesini artırarak güncel ve yenilikçi bir çalışma ortaya konmasını sağlamaktadır. Günümüz teknolojilerinde artık tüm aramalar ve araştırmalar web üzerinden yapılabilmektedir. Arama motorları ise son yıllarda oldukça gelişmiş ve akıllı hale gelmiş durumdadırlar. Arama motorları ile araştırma yapmak ne kadar kolay olsa da kapsamlı ve sistematik bir araştırma yapmak oldukça uzun süren bir süreçtir. Bu uzun süreci hem daha kolay hem de daha verimli ve kapsamlı bir hale getirmek için teknolojideki güncel konular kapsamında kütüphaneler ve geliştirme araçları kullanıma sunulmuştur. Bu geliştirme araçları kullanılarak, araştırma yapmak için gerekli olan süre önemli ölçüde kısaltılabilmektedir. Literatür taraması, var olan kaynaklar içerisinde belirli bir konunun detaylı biçimde araştırılması ve o konuya ait verilerin sistemli biçimde toplanması sürecidir. Tez kapsamında da literatür taramaları için yapılan araştırmaların daha kısa sürede daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Literatür taraması, sadece akademik çalışmalarda değil, yenilikçi her alanda başvurulması gereken ilk adımlardan birisidir. Herhangi bir konu üzerine çalışmaya başlamadan önce yapılması gereken ilk işlem literatür taramasıdır. Çalışma yapılacak konu ile ilgili daha önceden benzer çalışmalar yapılmış mı, yapıldıysa hangi yöntemler izlenmiş, yapılan işlerde ne tür eksiklikler var gibi konular hakkında fikir sahibi olunmasını sağlar. Literatür çalışması, yapılan çalışmanın telif sorunları ile karşılaşmaması için de oldukça önemlidir. Bu projenin amacı da literatür taraması işleminin hem kolaylaştırılması, hem hızlandırılması hem de daha verimli bir hale getirilmesidir. Google, Bing, Yandex vb. arama web siteleri ile ya da belirli başlı makale sitelerini tek tek gezip o sitenin arama araçlarıyla tarama yapmak yerine kullanımı kolay bir web uygulaması ile tüm WWW ortamını tarayıp ilgili makale sonuçlarının en uygun şekilde kullanıcıya ulaştırılması hedeflenmektedir.

Performing Based Literature Search App on the WWW with Web Scraping Technique The literature review that made before the study, plays a big role in the success of studies such as projects, arcticles and theses. Making the literature review in efficient and comprehensive methods builds the project on solid basis. In today's technologies, all searches and researches can be made over the web. On the other hand, search engines have become quite advanced and smart in recent years. Even if it is easy to research with search engines, making comprehensive and systematic research on web can take very long time. In order to make this long process easier, more efficient and comprehensive, libraries and development tools are available within the scope of trend topics in technology. By using these development tools, the research time that a person has to do, which may take days, can be reduced to hours and minutes. Literature review is the process of investigating a specific subject in detail among available resources and systematically collecting data on that subject. Within the scope of the project, it was aimed to facilitate the researches for literature reviews. Literature review is one of the first steps to be applied not only in academic studies but also in every innovative field. The first thing to do before starting to work on any subject is a literature review. It provides an idea about whether similar works have been done before, what methods have been followed, and what kind of deficiencies are present in the work done. It is also very important for the work done to avoid copyright issues. The aim of this project is to facilitate, accelerate and make the literature review process more efficient. Instead of browsing search websites or specific article sites one by one and browsing with the search tools of that site, it is aimed to scan the entire WWW environment with an easy-to-use web application, and deliver them to the user in the most appropriate way.
Keywords: akıllı literatür tarama uygulaması; akıllı literatür tarama uygulaması web kazıma; automated literature search; Bilgisayar mühendisliği; Computer engineering; literature search; smart literature search; web crawling; web kazıma; web scraping; web tarama