Astım hastalarında anti-inflamatuvar diyetin solunum fonksiyonları, inflamatuvar belirteçleri ve glikoz tolerasyonu üzerine etkisi - Özçevik, İlayda (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, yetişkin astım hastalarında anti-inflamatuvar diyet modelinin astım kontrolü, solunum fonksiyonları, inflamatuvar belirteçler ve glikoz tolerasyonuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ağustos 2021-Şubat 2022 tarihleri arasında yürütülen vaka-kontrol çalışmasına katılan 39 astım hastası, çalışma (n=20) ve kontrol (n=19) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Çalışma grubuna (ÇG); on hafta süreyle anti-inflamatuvar diyet müdahalesi uygulanmış, kontrol grubu (KG) müdahalesiz izlenmiştir. Demografik veriler, beslenme alışkanlıkları, astım özgeçmişi verileri anket formuyla sorgulanmış; müdahalenin değerlendirilmesi, besin tüketim kaydı, Diyet İnflamatuvar İndeksi (Dİİ), Astım Kontrol Testi (AKT), Astım Yaşam Kalitesi Anketi (AQLQ), biyobelirteçler, spirometrik analizlerle müdahale öncesi ve sonrası yapılmıştır. Bulgular: Müdahale sonrası ÇG’de açlık insülin biyobelirtecinin müdahale öncesine göre seviyelerinin azaldığı saptanmıştır (p=0,003). Müdahale öncesine göre ÇG’de AKT ve AQLQ toplam skorlarında artış saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Anti-inflamatuvar diyet modeli astım hastalığında biyokimyasal biyobelirteçlerin ve solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesinde etkili olabilir. nflamasyon, açlık kan şekeri, spirometrik ölçümler, Diyet İnflamatuvar İndeks, astım kontrolü

Objective: In this study, it was aimed to investigate the effect of anti-inflammatory diet model on asthma control, respiratory functions, inflammatory markers and glucose tolerance in adult asthma patients. Material and methods: 39 asthma patients who participated in the case-control study conducted between August 2021 and February 2022 were divided into study (n=20) and control (n=19) groups. Study group (SG); anti-inflammatory diet intervention was applied for ten weeks, and the control group (CG) was followed without intervention. Demographic data, dietary habits, asthma history data with a questionnaire form; evaluation of the intervention was made before and after the intervention with food consumption record, Dietary Inflammatory Index (DII), Asthma Control Test (ACT), Asthma Quality of Life Questionnaire (AQLQ), biomarkers, spirometric analysis. Results: Fasting insulin levels were found to be decreased in the post-intervention in SG (p=0,003). In the SG, ACT and AQLQ total scores were increased compared to the pre-intervention (p<0,001). Conclusion: Anti-inflammatory diet model may be effective in improving biochemical parameters and respiratory functions in asthma. Inflammation, fasting blood glucose, spirometric measurements, Dietary Inflammatory Index, asthma control
Keywords: açlık kan şekeri; asthma control; astım kontrolü Inflammation; Beslenme fizyolojik olayları; Dietary Inflammatory Index; Diyet İnflamatuvar İndeks; fasting blood glucose; İnflamasyon; Nutritional physiological phenomena; spirometric measurements; spirometrik ölçümler