Turkey as a regional stability contributor in the south caucasus - (:unkn) unknown (My University, 2013)
2000ler boyunca Türkiyenin dünya siyasetinde üstlendiği rollerde meydana gelen değişim pek çok akademik çalışmaya konu edilmiştir. Bu makalenin amacı ise 1970lerden bu yana uluslararası ilişkiler çalışmalarında da kullanılan rol teorisi yardımıyla Türkiyenin Güney Kafkasyada bölgesel istikrara katkı yapan ülke rolünü incelemektir. Bu amaçla özellikle 2008deki Rusya-Gürcistan Savaşını takiben Türk hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu (KİİP) girişimi üzerinde durulacaktır. Bu girişimin Türkiyenin yakın çevresinde bölgesel istikrara katkı yapan ülke rolü oynadığına ilişkin rol algısını ortaya koyan en önemli örneklerinden birisi olduğu da söylenebilir. Kuramsal olarak söz konusu ulusal rol algısı, daha önce rolteorisi kapsamında ele alınan arabulucu-birleştirici ve bölgesel alt sistem ortağı kategorileri temelinde şekillenmektedir.

Turkey s changing roles in world politics have lately been attracting significant scholarly attention. The goal of this article is to elaborate on Turkey s role as a regional stability contributor in the South Caucasus by employing role theory , an approach used in international relations studies since the 1970s. The article will particularly focus on the Caucasus Stability and Cooperation Platform (CSCP) initiative that was proposed by Turkish policymakers in the wake of the 2008 Russian-Georgian war. The CSCP can be taken as an important sign of Turkish leaders emerging conception of Turkey s role as a contributor to stability in its region. This notion is theoretically based on the two categories of national role conception that have been elaborated in role theory: mediatorintegrator and regional-subsystem collaborator .
Türkiye nin güney kafkasya daki bölgesel güvenlik sağlayıcısı olarak rolü