Reklamcılık ve şiddet - Sünör, Sinem (My University, 2005)
Farkında olmadan yaşantımızı, alışkanlıklarımızı ve tutumlarımızı etkileyen, onlara yön veren ve günlük yaşantımızda ciddi yer tutan ögeler vardır. Bu ögeler bir de medyanın gücüyle bizlere ulaştığında etkisi çok daha güçlü olur. Reklamlar ve şiddet olgusu bu özellikleriyle toplumumuzda sanıldığından daha fazla etkili olmaktadır. Hem reklamlar hem de şiddet hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmekte ve dolaylı yollarla günlük yaşantımızı yönlendirmektedir. Hergün milyonlarca insan eğitim, haber alma, eğlence ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gazete, dergi, kitap okumakta, televizyon izlemekte, radyo dinlemekte ve çeşitli reklamlar tarafından uyarılmaktadır. Televizyonun sihirli kutu olma özelliği ve her gün milyonlarca insanın televizyon izlediği bir gerçektir. Ülkemizde gazete, dergi gibi basılı yayınların az sayıda okuyucu bulması ve ülkenin her köşesine ulaşamaması da göz önüne alındığında reklamlar açısından televizyonun yani görsel ve işitsel yayın organlarının önemi daha da artmaktadır. Kitle iletişim araçlarının yaygınlığının artması ve özellikle televizyon izlenme oranlarının yükselmesiyle doğru orantılı olarak reklamlar ve şiddet etki alanını genişletmektedir. Bu çalışma ile Türkiye'de reklamcılık ve özellikle Televizyon reklamlarında şiddet konusu ile reklamda şiddetin insan üzerindeki etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Reklamlarda şiddet kullanımının insanlara zarar verici bir unsur olduğu görülmüştür. Bu zararın üstesinden ise toplumsal bilinçle gelinebilinecektir. There are some items which take place seriously in our daily life and effect our life style, habits with shaping us unconsciously. When these items contact us with the power of media, its impression becomes much more major. With these properties; advertisement and violence's effectiveness becomes much more important. Even advertisement and violence enter all of us life as from birth. And orient our dialy life indirectly. Everyday, millions of people read newspaper, magazine; watch television; listen radio and have lots of messages from advertisements. It is real that, television is a magic box and so many people watch it. When we consider the facts about television the importance of audio and visula platforms gets bigger. Become widespread of mass media advertisement and violence expand its domain. With this study violence in advertisement and effects of violence on people are explained. It seems that using of violence in advertisement hurts people. We could come over the harm of violence with social consciousness.
Keywords: Reklamcılık; Şiddet