Metformin ve achiella vermicularis tris yüklü nanofiberlerin pankreas kanseri üzerine etkinliğinin in vitro değerlendirilmesi - Babazade, Ravana (My University, 2022)
Metformin ve Achiella Vermicularis Tris Yüklü Nanofiberlerin Pankreas Kanseri Üzerine Etkinliğinin İn Vitro Değerlendirilmesi Öğrenci Adı: Ravana BABAZADE Danışmanı: Doç. Dr. Muhammet Emin ÇAM Farmakoloji (ECZ) Amaç: Pankreas kanseri (PK), dünya çapında en asemtomatik, ölümcül kanserlerden biridir ve hala çok büyük sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. PK, pankreasın ekzokrin veya endokrin hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Çalışmamızın amacı Metformin (Met) ve Achillea Vermicularis Trin (AV) yüklü fiberlerin PK`da tümör büyümesini inhibe etmek üzerine potansiyel terapötik ve sinerjistik etkinliğini in vitroçalışma ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Met, AV ve kombinasyonu-yüklü nanofiberler kullanılmıştır. Nanofiberler polilaktik asit (PLA) ve polikaprolakton (PCL) polimerleri kullanılarak elektro-eğirme (E-E) yöntemiyle üretilmiştir. Nanofiberlerin karakterizasyon testleri ve ilaç salım analizleri yapılmıştır. İlaç yüklü nanofiberlerin antikanser biyolojik aktiviteleri hücre kültüründe insülinoma hücre hattında değerlendirilmiştir. Bulgular: Fiberlere Met ve AV başarıyla yüklenmiştir. SEM, FTIR, XRD, DSC, çekme ve bozunma testleri ile Met/ AV-yüklü NF'nin sırasıyla boncuksuz ve homojen olduğu, ilaç ve polimerlerin taşıyıcı sisteme yüklendiği, uygun kristal yapı, termodinamik özellikler, esneklik ve bozunmaya sahip olduğu bulundu. Tüm numunelerden ilaç salımı, 1. günde bir ilk patlama salınımı ve ardından 7 gün boyunca sürekli salınım gösterdi. Met/ AV-yüklü NF ile tedavi edilmiş hücrelerde LDH miktarı önemli ölçüde yüksekti. Met/ AV-yüklü NF'nin yüzeyinde kanser hücrelerinin yoğunluğu daha düşüktü. DAPİ nükleer boyama sonuçlarına göre, Met/ AV-yüklü NF ile tedavi edilen hücrelerde daha yüksek bir anti-kanser etki gözlemlendi. Met ve AVyüklü nanofiberler insülinoma hücre hatları üzerinde tümör büyümesini önledi. Sonuçlar: Met/ AV-yüklü NF'ler, insülinoma hücreleri üzerinde daha güçlü sitotoksik etkiler gösterdi, bu da sinerjistik bir etkinin ortaya çıktığını kanıtlamış oldu.

In Vitro Evaluation of the Efficacy of Metformin and Achiella Vermicularis TrisLoaded Nanofibers on Pancreatic Cancer Student Name: Ravana BABAZADE Supervisor: Assoc. Prof. Muhammet Emin CAM Department: Pharmacology Aim: Pancreatic cancer (PC) is one of the most asymptomatic and deadly human cancers worldwide and still remains a major health problem. PC begins in the exocrine or endocrine cells of the pancreas. The aim of our study was to investigate the potential therapeutic efficacy of Met and AV-loaded fiber on inhibiting tumor growth in pancreatic cancer by in vitro study. Material and Method: In this study, Met and AV-loaded nanofiber was used. Nanofibers were produced by the ES method using PLA and PCL polymers. SEM, FTIR, DSC, XRD, tensile test, degradation test, and drug release analyzes of nanofibers were performed. Insulinoma cell lines were used in cell culture studies. Results: Met and AV were successfully loaded in fibers. By SEM, FTIR, XRD, DSC, tensile, and degradation tests, it was found that Met/ AV-loaded NF was beadless and homogeneous, drugs and polymers were loaded in the carrier system, had suitable crystal structure, thermodynamic properties, flexibility, and degradation, respectively. Met and AV-loaded nanofibers inhibited tumor growth on insulinoma cell lines. Based on the DAPI nuclear staining results, higher propensity apoptosis was induced in cells treated with Met/ AV-loaded NF. Met and AV-loaded nanofibers inhibited tumor growth on insulinoma cell lines. Conclusion: Met/ AV-loaded NFs showed stronger cytotoxic effects on insulinoma cells than in their single form, it proves to demonstrate a synergistic effect.
Keywords: Achillea vermicularis Trin; Cell; culture; Farmakoloji; Hücre kültürü; Metformin; Nanofiber; Pancreatic cancer; Pancreatic neoplasms; Pankreas kanseri; Pankreas tümörleri; Pharmacology