Sanat pazarlamasında müzeciliğin benlik sunumları açısından incelenmesi - Törün, Ufuk (My University, 2021)
Sosyal medya kanalları özellikle belirli yaş aralığındaki gruplar arasında oldukça popülerdir. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bireylerin benlik sunumları ile gerçekleştirddikleri imaj transferleridir. Bu çalışmada, sanat alanlarından biri olan müzelerde bireylerin benlik sunumlarını nasıl gerçekleştirdiği ve buna müze ortam ve pazarlamasının ne derece katılıp bu sunumu teşvik ettiği araştırılmaktadır. Bireylerin benlik sunumlarını sosyal medya alanı Instagram’da nasıl kurduğu, özellikle hangi amaçla müzelerde bulunmak istedikleri ve iki kavram arasında yakın bir ilişkinin olup olmadığını keşfetmek amaçlanmaktadır. Çalışmanın kavramsal çerçevesini Goffman’ın benlik sunumları teorisi oluşturmuş, farklı araştırma tekniklerinin bütünleştirilmesi ile veriler toplanıp analizler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın Instagram’daki benlik sunumu boyutu yanı sıra sanat pazarlamasının bir alanı olan müzeler, müzecilik için de yeni medya kanallarının nasıl bireyler arasında kullanıldığının tespiti ve bu alanlara nasıl yansıdığı konusunda literatüre yol gösterici olması amaçlanmaktadır.

Social media channels are quite popular, especially among groups in specific age ranges. One of the most important reasons for this is the image transfers that individuals shape with their self-presentations. In this study, it is investigated how individuals make self presentations in museums, which is one of fields of art, and to what extent the museum environment and marketing will participate and encourage this presentation. It is aimed to find out how individuals establish their self-presentations on Instagram as a social media field, especially for what purpose they want to be in museums and whether there is a close relationship between the two concepts. The conceptual framework of the study was formed by Goffman's theory of self-presentations, data were collected and analyzes were carried out with the integration of different research techniques. In addition to the self-presentation dimension on Instagram, this study aims to guide the literature on how museums, which are a field and element of art marketing and how new media channels are used among individuals for museology and how they reflect on these fields.
Keywords: Art; Benlik Sunumları; Halkla ilişkiler; Marketing; Museology; Museums; Müzecilik Art Marketing; Müzeler; Pazarlama; Public relations; Sanat; Sanat Pazarlaması; Self Presentation