İkli̇m değişikli̇ğini̇n si̇gorta sözleşmeleri̇ne etki̇leri̇ni̇n fi̇nansal raporlaması ve tfrs 17 standardı - ARZOVA, SABRİ BURAK (My University, 2022)
İklim değişikliğinin neden olduğu riskler fiziksel etkilerin ötesinde ekonomik, sosyal, siyasal ve halk sağlığı açısından sorunlara sebep olmaktadır. Bu risklerin finansal etkilerinden korunmak için kullanılan önemli araçlardan biri de sigortacılık faaliyetleridir. Sigortacılık sektörünün kendisi için risk ve fırsatları barındıran iklim değişikliğinin etkilerini iyi bir şekilde yönetebilmesi için doğru ve risk temelli bir raporlama sürecine ihtiyacı vardır. Bu çalışmada iklim değişikliğinin sigorta sözleşmeleri üzerindeki finansal etkisi TFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri standardı açısından ele alınmıştır. Standardın finansal olmayan risk unsurlarını da ölçüm sürecine dahil etmesi ve benzer nitelikteki sözleşmelerin grup sözleşme olarak raporlanması iklim değişikliğinin finansal etkilerinin raporlanması açısından olumlu düzenlemelerdir.

The risks caused by climate change include economic, social, political and public health problems beyond physical effects. One of the important tools that used to protect against the financial effects of these risks is insurance activities. The insurance industry needs an accurate and risk-based reporting process in order to manage the effects of climate change, which includes risks and opportunities for insurance sector. In this study, the financial impact of climate change on insurance contracts is examined in terms of TFRS 17 Insurance Contracts standard. Including non-financial risk factors in the measurement process and reporting similar contracts as group contracts are positive regulations of standard in terms of reporting the financial effects of climate change.
Financial reporting of the effects of climate change on insurance Contracts and tfrs 17 standard
Keywords: Climate Change; Financial Reporting; Insurance; TFRS 17; İklim Değişikliği; Finansal Raporlama; Sigortacılık