Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde ortak tarım politikasına uyum süreci ve olası etkilerin değerlendirilmesi - Öztürk, Veli Onur (My University, 2019)
TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE ORTAK TARIM POLİTİKASINA UYUM SÜRECİ VE OLASI ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİÇalışmanın inceleme alanını oluşturan Ortak Tarım Politikası'nın Spaak raporundan 1957 yılında Roma Antlaşmasına, Roma Antlaşmasından reformlara ve reformlardan ise günümüze uzanan süreçte geçirdiği değişimlerle beraber incelenmiştir. Her genişlemede benzer problemleri yaşayan ülkeler ve Avrupa Birliği açısından geçmişten yola çıkarak Örneğin Yunanistan’ın yaşadığı adaptasyon sorununun çözümüne benzer Türkiye içinde bir politika geliştirilebileceği gözlemlenmiştir. Türk Tarımı ‘nın Avrupa Birliği üyelik sürecinde Tarımsal Ticareti ve OTP'ye uyum konusunda yaşanan sıkıntılar ve bunlarla beraber uyum sağlanan mevzuatı ile Türkiye'nin etkilendiği süreç incelenmiştir. Avrupa Birliği'nin bu süreci nasıl değerlendirdiği ve etkilendiği incelenmiştir. Sonuç olarak Türkiye avantajlı olduğu ürünlerde ticarete dahil olursa ve makineleşme, Tarımsal Girdi farkı, gibi sorunlar çözülürse Türkiye'nin en büyük Ticari ortaklarından ve dış ticaretinin büyük çoğunluğunu gerçekleştirdiği Avrupa Birliği pazarında en önemli hususun Türk çiftçisine rekabet edebilme imkanı olduğu ve belli bir vade de olumlu etkileneceğinin ortaya çıkacağı gözlemlenmiştir.Bu çalışmanın temel bulgusu olarak TR ve AB tarım ticaretinin birleştiği noktada doğru yaklaşımlar, koruma sistemleri ya da desteklemeler gibi yardımcı çözümlerle adaptasyon sağlanabileceği ve bu durumun her iki taraf içinde poztif etki yababieceği ortaya konmuştur.

ADAPTATION PROCESS AND EVALUATION OF POSSIBLE EFFECTS OF TURKEY The EUROPEAN UNION COMMON AGRICULTURAL POLICY PROCESSThe study area of the study was examined from the Spaak report of the Common Agricultural Policy to the Treaty of Rome in 1957, from the Treaty of Rome to the reforms and from the reforms to the present. Turkish Agriculture's Agricultural Trade in the European Union accession process and in compliance with the CAP shortage of experienced and processes that Turkey was impressed with the harmonized legislation was examined in conjunction with them. How the European Union evaluated and affected this process was examined. As a result; If the products included in the trade to be advantageous Turkey and if problems such as mechanization, agricultural input difference are solvedTurkey's largest trading partner, the European Union and the market realized the majority of foreign traders have had the opportunity to compete with the Turkish farmer's most important issues, and a certain maturity has been observed to occur will be looking positively affected.As the main discovery of this study, it has been demonstrated that adaptation can be achieved with the right solutions such as correct approaches, protection systems or supports at the junction of TR and EU agricultural trade and this situation may have positive effect on both sides.
Keywords: Agricultural Legislation; Agriculture Union; Avrupa Birliği; Cohesion Policy; European Union; Finance; Maliye; Ortak Tarım Politikası; Tarım Mevzuatı; Tarım Ticareti; Turkey; Türkiye Common Agricultural Policy; Uyum Politikası