İmmünitesi Baskılanmış Çocuklarda Herpes zoster Virüs Enfeksiyonun Tedavisinde Asiklovirin Yeri - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Su çiçeği ve zona varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, sağlıklı bireylerde sıklıkla selim seyreden enfeksiyon hastalıklarıdır. Bununla beraber kanser kemoterapisi alan, immün yetersizliği, HIV enfeksiyonu olan veya immüniteyi baskılayan ilaç kul- lanan hastalar bozulmuş hücresel immünitelerinden dolayı VZV enfeksiyonlarına yatkındırlar, hastalığı daha ağır ve komplikasyonlarla geçirebilirler. Tedavide asiklovir tercih edilen ajandır. Bu çalışmada VZV enfeksiyonu geçiren immünitesi baskılanmış hastalar- da hastalığın klinik seyri ve tedavide asiklovirin yeri tartışılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ocak 2012 ve Haziran 2015 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi pediatri servislerine su çiçeği ve zona tanıları ile yatırılarak izlenen, primer veya kazanılmış immün yetersizliği olan 18 yaş altı 33 hasta alındı. Su çiçeği veya zona tanıları döküntülerin karak- teri ve hastalığın klinik seyri ile konuldu. Hastaların kayıtlarından hastalığın seyri, tedavisi ve prognozu ile ilgili veriler retrospektif olarak toplandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 33 hastanın yaşları 6 ay ile 16 yaş arası, ortalama 96±52 ay idi. İmmunitelerini baskılayan durumlar; 15 hastada solid tümör, yedisin- de ALL, beşinde primer immün yetmezlik, üçünde immün baskılayıcı ilaç kullanımı, birinde karaciğer nakli, birinde böbrek nakli, birinde HIV enfeksiyonu idi. Otuz üç hastanın 17si suçiçeği, 16sı zona tanısı ile tedavi aldı. Asiklovir 1500 mg/m2 /günden 3 doza bölü- nerek hastalığın ilk 72 saatinde başlandı, ortalama yedi gün (3-11 gün) intravenöz olarak verildi. Veziküler lezyonların kabuklanması ortalama 3. günde başlayıp, 5. günde tamamlandı. Hastalarımızın immüniteleri baskılanmış olmasına karşın enfeksiyon veya tedavi ile ilişkili herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. pletely crusted at 5th day in all patients. No complications of infection or drug-related adverse effects were observed. Conclusion: This study showed that acyclovir is still safe and is an effective agent for VZV infections; particularly, to prevent complications and dissemination of infection in immunocompro- mised children, acyclovir administration should be initiated immediately. (J Pediatr Inf 2015; 9: 142-6)

Objective: Varicella and herpes zoster are infectious diseases caused by varicella-zoster virus (VZV) and are generally not serious diseases in immunocompetent patients. However, patients with impaired cellular immu- nity because of chemotherapy, immune suppressive agent, HIV infection, and primary immune deficiency syndromes have tendency toward causing infections with VZV; also, VZV infections may be more severe with complications in these patient groups. Acyclovir is the drug of choice for treatment of both illnesses. Herein, we aim to describe the characteristics of VZV infections and the role of acyclovir in the treatment of immunocompro- mised children for these infections. Materials and Methods: Thirty-three children with primary or secondary immune deficiency syndromes aged less than 18 years who were admitted to the Pediatrics clinic of Marmara University Medical Faculty Hospital for varicella or herpes zoster infections between January 2012 and June 2015 were enrolled in this study. Data about clinical manifestations, treatment, and prog- nosis of VZV infections are collected by performing a chart review of these patients. Results: Thirty-three patients enrolled into the study were aged between 6 months and 16 years with the mean age of 96±52 months. The reasons for causing immune suppression were solid tumor in 15 patients, ALL in 7, primary immune deficiency in 5, immune suppressive drug usage in 3, HIV in 1, organ trans- plantation in 2 patients. Seven patients were treated for herpes zoster and 16 for varicella. Acyclovir was administered with a dosage of 1500 mg/m2 /day divid- ed in three intravenous doses in the first 72 hours of disease manifestations, and the mean duration of treatment was 7 days (range 3 11). Vesicular rash begun to be crusted at 3. Day of treatment and comSonuç: Çalışmamızda asiklovirin VZV enfeksiyonlarında hala etkin ve güvenli bir tedavi ajanı olduğu, bu sebeple immünitesi baskılanmış hastalarda enfeksiyonun yaygın ve komplikasyon- larla seyretmesinin engellemesi için asiklovir tedavisinin vakit kaybetmeden başlanmasının gerektiği sonucuna varılmıştır. (J Pediatr Inf 2015; 9: 142-6)
The Role of Acyclovir in the Treatment of Herpes zoster Virus Infections in Immunocompromised Children
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları