Bireysel emeklilik sisteminde muhasebe düzeni - Durademir, Murat Soner (My University, 2004)
Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olan ama bu avantajını kullanamayan Türkiye uzun yıllardır sosyal güvenlik alanında sorunlar yaşamaktadır. Sosyal güvenlik sistemininin kamu maliyesinde yarattığı açık ülke ekonoımisine zarar verirken, sosyal güvenlik sistemi içindeki bireyleri de tatmin etmez hale gelmiştir. 1999 yılında başlayan çalışmalarla sosyal güvenlik alanında yapısal çözümler getirilmesinin önü açılmış ve bireysel emeklilik sistemi için ilk adımlar atılmıştır. Diğer sosyal güvenlik sistemlerinin hiçbir şekilde alternatifi olmayan, aksine diğer sistemlerin tamamlayıcısı olan bireysel emeklilik sistemi, mutlu ve ekonomik açıdan rahat bir emeklilik yaşamak isteyenlerin en büyük destekçisi olacaktır. Bu tez çalışmamızın konusu da; bireysel emeklilik sistemi ve sistemin şeffaflığı ve güvenilirliliği açısından muhasebe düzenidir. Having the youngest population in Europe but being unable to make use of this advantage, Turkey has been suffering social security problems for years. As a result the social security system is causing the public finance to suffer a deficit, the said deficit is damaging the national economy, and the social security system is far from satisfying the insured individuals. A number of structural reforms for the social security were given green light in 1999 and initial legal arrangements were made for private retirement plans. Considered a complementary facility for the social security systems rather than an alternative them, private retirement plans will, as the similar plans applied in Eroupe prove, be a major support for the individuals who are willing to enjoy happy and trouble-free retirement. This thesis is focuses on an accounting system desinged to ensure private retirement plans to be reliable and transparent.
Keywords: Bireysel Emeklilik; Muhasebe