Tanzimat’tan Harf Devrimi’ne çocuk şarkıları - Çergel, Selma (My University, 2006)
Çocuk mûsikisi bakımından bir geçiş devresi teşkil eden Tanzimat dönemindeki yenileşme hareketleri çerçevesinde çocuklara yönelik eserler çoğalmış, çocuk şarkısı ayrı bir tür olarak repertuvara girmiştir. Çocuk mûsikisi alanında Cumhuriyet öncesi döneme dair yapılan araştırmalar devrin zengin mûsiki hayatını aktarmada yetersiz kalmaktadır. Harf Devrimi’ne kadar geçen sürenin de kaynakların Arap harfli olması bakımından bir ölçüde araştırmacıların ilgisi dışında kaldığı söylenebilir. Bu nedenle Tanzimat’tan Harf Devrimi’ne kadar olan dönemdeki mûsiki saklı kalmış bir hazine görünümündedir. Bu çalışmada Tanzimat’tan Harf Devrimi’ne kadar olan dönemdeki çocukların mûsiki hayatını aydınlatmak ve çocuk mûsikisi repertuvarını derlemek hedeflenmiştir. Çocukların mûsiki hayatı ve çocuk mûsikisi eserleri olarak iki koldan yürütülen araştırmada öncelikle konuyla ilgili eserler tespit edilmiş ve tamamına yakını temin edilebilmiştir. Her türlü makale, kitap, dergi, gazete ve nota koleksiyonu imkân ölçüsünde taranmış ve elde edilen eserler anahatlarıyla incelenmiştir.

The age of Tanzimat is a kind of transition period on account of child songs. In this period in the scope of the movement of renovation the number of child songs increased. And child songs were accepted in repertory as a new sort of music. Studies on child songs before the period of Republic were insufficient to represent the richness of the musical life of the era. In addition to this the period up to the Reform of Alphabet, the language was Arabic. So the process between the age of Tanzimat and the Reform of Alphabet remained as a hidden treasure. The objective of this study is to enlighten the musical experience of children and to collect the repertory of child songs. The research made progress in to different ways. The first one was on musical experience of children and the other was on the works of child songs. In this way firstly; the works about the issue was fixed and supplied. Potentially every kind of article, book, journal, and newspaper and note collection was searched and the entire works was examined.
Keywords: İslam Dini_Musiki; İslam Tarihi; Şarkılar,Çocuk