Akreditifli işletmelerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bir inceleme - Bölükbaşı, Senem (My University, 2008)
AKREDİTİFLİ İŞLEMLERDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Uluslararası ticarette en fazla kullanılan ödeme yöntemlerinden biri olan akreditif, sadece ihracatçı ya da sadece ithalatçının çıkarlarını gözetmekten çok, eş zamanlı olarak her iki tarafın da hak ve sorumluluklarını banka nezdinde aynı anda yerine getirebilmesine olanak sağlayan, tarafların mağduriyetlerini en aza indirgemeyi hedefleyen bir ödeme şeklidir. Akreditifli işlemlerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yapılan bu çalışmanın amacı, uluslararası ticaretin asıl tarafları olan ihracatçı ve ithalatçı ile ilgili kısmı değil, sözkonusu tarafların bu ödeme yöntemini kullanırken aracı olarak, diğer bir deyişle alıcı ve satıcının karşılıklı sorumluluklarını yerine getirmesinde karşılıklı belirlenen belgeler ve şartlar çerçevesinde bir nevi denetim görevi üstlenen bankaların, bu işlemlerin yapılması aşamasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın uygulamasında, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren çeşitli bankaların ilgili departmanlarıyla, konularında uzman kişiler ile mülakat yapılmıştır. Mülakat için 10 banka ile görüşülmüş ancak 8 banka ile mülakat yapılabilmiştir. Çalışmanın son kısmında verilen cevaplar değerlendirilmiş olup, akreditifli işlemlerde bankaların uygulamada karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlar üzerine yapılan öneriler detaylı bir şekilde incelenmiştir. caret, dış ticarette ödeme şekilleri, akreditifli işlemler, akreditif, bankalarda akreditif.

RESEARCH ON PROBLEMS FACED ON LETTER OF CREDIT TRANSACTIONS AND SOLUTION PROPOSALS Letter of Credit is one of the most useful payment option in international trade. More than protecting exporter or importer rights, it also claims both parties to fullfill their liabilities against the bank simultaneously and aims to minimize them to be treated unjustly. The main target of this study about the problems faced on during Letter of Credit transactions and solution proposals is neither importer nor the exporter which are both the main parts of international commerce, but to find out what kind of problems their bank, called agent as well, which acts like inspector body within the stated documents and conditions by importer and exporter, face and the evaluate the solution proposals on this problems. On the exercise of this study, interview has been carried out with the experts on Letter of Credit transactions. Interwiev has been made to 8 leading banks of industry and received detailed answers. At the last part of this research, the answers from the banks about the problems they face during execution of Letter of Credit transactions and solution proposals have been studied in detail. Key Words: Foreign trade, terms of payment, letter of credit transactions, letter of credit, letter of credit in banks, documentary credits.
Keywords: Akreditif; Dış Ticaret