Post Covid-19 performance of conventional and Islamic bonds : a comparative study of the Malaysia and USA - Elhassan, Homam Atif Abbas (My University, 2025)
COVID-19 salgını, dünya çapındaki finans piyasalarında benzeri görülmemiş şoklara yol açarak, çeşitli finansal araçların performansını ve dayanıklılığını değerlendirmek için benzersiz bir doğal deney yaratmıştır. Bu araştırma, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Malezya'daki konvansiyonel tahviller ve İslami tahvillerin (Sukuk) karşılaştırmalı bir çalışmasını sunarak, Ocak 2020 ile Aralık 2022 arasındaki dönemdeki performans dinamiklerini analiz etmektedir. Bu araştırma, dünyanın en büyük konvansiyonel tahvil piyasasına ev sahipliği yapan ABD ve İslami finans alanında önde gelen küresel liderlerden biri olan Malezya gibi farklı piyasa ortamlarında bu iki varlık sınıfı arasında geniş ölçekli, ülke düzeyinde karşılaştırmalı bir analiz yürüterek literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Kantil regresyon ve sağlam en küçük kareler de dahil olmak üzere bir dizi regresyon spesifikasyonu kullanan tez, faiz oranlarının, piyasa oynaklığının (VIX ve OVIX) ve doğrudan COVID-19 sağlık şoklarının (vaka ve ölümler) hem Sukuk hem de konvansiyonel tahvillerin getirileri üzerindeki heterojen etkilerini ampirik olarak incelemektedir. Temel amaç, Sukuk'un teorik faydalarının, özellikle de varlığa dayalı yapısı ve risk paylaşım ilkelerinin, bu aşırı sistemik stres döneminde konvansiyonel tahvillere kıyasla piyasa duyarlılığı ve dayanıklılığında fark edilebilir farklılıklara dönüşüp dönüşmediğini tespit etmektir. Bulgular, farklı piyasa tepkilerini ortaya koymaktadır. ABD tahvil ve Sukuk piyasaları, ağırlıklı olarak faiz oranları ve piyasa oynaklığı gibi finansal piyasa değişkenlerinden etkilenmiş ve bu da piyasa odaklı bir tepkiyi vurgulamıştır. Buna karşılık, Malezya piyasaları, COVID-19 vaka ve ölümleriyle ölçüldüğünde, pandeminin doğrudan sağlık etkilerine karşı daha güçlü bir duyarlılık sergilemiş ve bu da sağlık krizi odaklı bir tepkiye işaret etmektedir. Çalışma, ayı, normal ve boğa piyasa koşullarındaki farklı tepkileri haritalamak için kantil regresyon kullanarak krizin farklı finansal araçlar üzerindeki etkisinin anlaşılmasına önemli akademik katkılar sunmaktadır. Ayrıca, yatırımcılara ve politika yapıcılara finansal istikrar, risk yönetimi ve konvansiyonel ve İslami finansın çeşitli ve çalkantılı ekonomik koşullarda yol almadaki farklı rolleri hakkında pratik bilgiler sunmaktadır

The COVID-19 pandemic triggered unprecedented shocks to financial markets worldwide, creating a unique natural experiment for assessing the performance and resilience of various financial instruments. This research provides a comparative study of conventional bonds and Islamic bonds (Sukuk) in the United States of America (USA) and Malaysia, analyzing their performance dynamics over the period from January 2020 through December 2022. This research fills a significant gap in the literature by conducting a large-scale, country-level comparative analysis between these two asset classes in distinct market settings—the USA, which hosts the world's largest conventional bond market, and Malaysia, a preeminent global leader in Islamic finance. Using an array of regression specifications, including quantile regression and robust least squares, the thesis empirically examines the heterogeneous effects of interest rates, market volatility (VIX and OVIX), and direct COVID-19 health shocks (cases and fatalities) on the yields of both Sukuk and conventional bonds. The central objective is to ascertain whether the theoretical benefits of Sukuk, particularly their asset-backed nature and risk-sharing principles, translated into discernible differences in market sensitivity and resilience compared to conventional bonds during this window of extreme systemic stress. The findings reveal divergent market responses. The US bond and Sukuk markets were predominantly influenced by financial market variables, namely interest rates and market volatility, underscoring a market-driven reaction. In contrast, the Malaysian markets exhibited a stronger sensitivity to the direct health impacts of the pandemic, as measured by COVID-19 cases and deaths, indicating a health-crisis-driven response. The study offers significant academic contributions to the understanding of crisis impact on different financial instruments by employing quantile regression to map varying responses across bear, normal, and bull market conditions. Furthermore, it provides practical insights for investors and policymakers regarding financial stability, risk management, and the distinct roles of conventional and Islamic finance in navigating diverse and turbulent economic conditions.
Keywords: 2000-; Amerika Birleşik Devletleri; Conventional Bonds; COVID-19; COVID-19 Pandemi, 2020-; COVID-19 Pandemic, 2020-; Economic aspects; Economic conditions; Ekonomik durum; Ekonomik yönleri; Financial Resilience; finansal dayanıklılık; geleneksel tahviller; islami tahviller; Malaysia; Malezya; sukuk; United States