Ebeveyn yemek zamanı davranışları ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırmanın amacı Hendy ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasına yönelik geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Çalışma, metodolojik olarak yürütülmüştür. Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği 31 maddeden oluşan dokuz alt boyutlu üçlü Likert tipi bir ölçektir. Araştırma 2010 -2011 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul ili Maltepe ilçesinde bulunan dört devlet ilköğretim okulunda 1438 ebeveyn ile yürütüldü. Veriler, anket formu ve Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçeğin öncelikle İngilizceden Türkçeye çevirisi daha sonra Türkçeden İngilizceye geri çevirisi yapıldı. Geçerlik çalışması, ka psam geçerliği, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile; güvenirliği ise madde toplam puan korelasyonu, iç tutarlılık ve zamana karşı değişmezlik yöntemleri ile yapıldı. Kapsam geçerliği için Kapsam Geçerliği İndeksi, iç tutarlılık için Cronbach Alfa Katsayısı, madde analizi ve test-tekrar test güvenirliği için Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin %50sini anneler, %50sini babalar oluşturdu. Annelerin yaş ortalaması 36,36±5,10, babaların ise 40,32±5,95dir. Annelerin %24,2sinin babaların %32,5inin öğrenim düzeyi üniversite ve üstüdür. Ölçeğin Kapsam Geçerliği İndeksi %97 olarak bulundu. Açıklayıcı faktör analizine göre toplam varyansın %53 ,37sini açıklayan dokuz alt boyuta sahip olduğu görüldü. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin model uyum indeksleri olması gereken sınır aralığında bulundu. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach Alfa değerleri 0,41- 0,75 arasında değişti. Test-tekrar test güvenirliği Pearson Korelasyon değeri alt boyutlar için 0,91 -0,99 (p<0,001) arasında bulundu. Sonuç: Ebeveyn Yemek Zamanı Davranışları Ölçeği Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir. Farklı örneklemlerde, araştırmalarda kullanılması, denenmesi önerilir.

Objective: The purpose of the study was to conduct reliability and validity studies for the Turkish adaptation of the Parent Mealtime Action Scale developed by Hendy and colleagues (2009). Method: The study was conducted methodologically. The Parent Mealtime Action Scale is a triple Likert-type scale composed of 31 items and nine sub-factors. The research was carried out with 1438 parents of students at four primary public schools in Maltepe, Istanbul during the 2010 -2011 academic year. The data for the research was collected through a questionnaire and the Parent Mealtime Action Scale. The scale was first translated from English to Turkish and then was translated back from Turkish to English. The validity of the scale was evaluated using content validity, exploratory and confirmatory factor analysis and reliability was tested with the item-total score correlation, internal consistency and continuity methods. The Content Validity Index was used for content validity, Cronbach s Alpha coefficient for internal consistency, Pearson s correlation analysis for item analysis and test -retest relia bility. Results: Of the parents recruited into the study, 50% were mothers and 50% were fathers. The mothers mean age was 36.36±5.10; the fathers mean age was 40.32 ±5.95. Education level of 24.2% of the mothers and 32.5% of the fathers was university or higher. The Content Validity Index of the scale was 97%. The exploratory factor analysis showed that there were nine sub-dimensions explaining 53.37% of total variance. In the confirmatory factor analysis, the fit indices of the scale were found in the ac ceptable range. Cronbach s Alpha values for the sub- dimensions of the scale were found between 0.41 -0.75. In the context of test -retest reliability, the value of Pearson s correlation for the sub- dimensions was found between 0.91 and 0.99 (p<0.001). Conclusion: The Turkish form of the Parent Mealtime Action Scale was determined to be a valid and reliable scale. The scale is recommended to be tested and utilized in researches with different samples.
Validity and reliability of the Turkish form of the parent mealtime action scale
Keywords: Hemşirelik