Yunanistan ekonomisinde turizmin yeri ve önemi - Sarı, Halil İbrahim (My University, 2017)
Dünya’da 1950’den sonra hızlı bir gelişme gösteren turizm sektörü Yunanistan’da özellikle 2000 yılından itibaren önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Öyle ki, ülke ekonomisinin % 25 ile % 30’una doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etki eden turizm ülkenin en önemli ekonomik gelir kalemini oluşturmaktadır. 2008 yılında meydana gelen ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Yunanistan, bugün dahi krizin etkilerinden tam anlamı ile kurtulmuş değildir. Ancak turizm Yunan ekonomisinin krizden önce olduğu gibi krizden sonra da kurtarıcısı olmaya devam etmektedir.Bu çalışmada Yunanistan’ın coğrafyası, ekonomisi ve turizm potansiyeli üzerinde durulmaktadır. Çalışma iki ana başlık altında ele alınmış olup, birinci bölümde Yunanistan’ın genel fiziki, beşerî ve ekonomik coğrafya özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölümde ise; Yunanistan’ın turizm faaliyetleri, Atina ve Antik Yunan, Yunanistan Makedonyası, Ege Adaları ve Girit olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirilmiştir.Atina ve Antik Yunan turizmi, Atina’nın tarihi, coğrafyası, doğal ve beşerî turizm çekicilikleri üzerinde durularak şehirde yer alan tarihi eserler hakkında malumatlar verilerek değerlendirilmiştir. Yunanistan Makedonyası’nın turizmi ise bölgenin önemli beş şehri olan Selanik, Serez, Kavala, İskeçe ve Gümülcine üzerinden aktarılmıştır. Üçüncü olarak ise Ege Adaları ve Girit bölümünde Rodos, İstanköy ve Girit üzerinden Ege Adalarının turizmi açıklanmıştır.Osmanlı İmparatorluğu’nun Yunanistan coğrafyasında hükmettiği 400 yıllık zaman diliminin sonucunda birçoğu günümüzde tahrip edilmiş, değiştirilmiş ya da tamamen yok edilmiş olsalar dahi geride kalan birçok önemli ve çoğu Yunanistan kültür turizminin bel kemiğini oluşturan Osmanlı eserleri de bu çalışmada yer almaktadır.

The tourism sector, which developed rapidly after 1950 in the world, has made considerable progress in Greece, especially since 2000. Such that, the tourism sector which affects the twenty-five percent to thirty percent of the economy is the most important economic item of the country. Greece, one of the countries most affected by the economic crisis that took place in 2008, is not completely freed from the effects of the crisis even today. However, tourism continues to be a savior for the Greek economy after the crisis, just as it was before.This study focuses on Greece's geography, economy and tourism potential. The study is addressed under two main headings, and in the first part the physical, human and economic geography of Greece are mentioned. In the second part, Greece's tourism activities are evaluated under three main titles: Athens and Ancient Greek, Greece Macedonia, Aegean Islands and Cretan.Athens and Ancient Greek tourism have been assessed with a focus on the historical, geographical and natural tourism attractions of Athens and by giving information about the historical monuments in the city. The tourism of Greece Macedonia has been narrated through the five major cities of the region: Thessaloniki, Serres, Kavala, Xanthi and Komotini. Thirdly, in Aegean Islands and Cretan part, tourism of Aegean Islands are explained via Rhodes, Kos and Cretan.Many important Ottoman monuments of the 400-year timeframe that the Ottoman Empire ruled Greece and most of which constitute the backbone of the cultural tourism in Greece are also included in this study even though many of them have been demolished, modified or completely destroyed today.
Keywords: Economy; Ekonomi; Ekonomik yönler; Greece; Tourism; Turizm; Turizm ekonomisi; Yunanistan